Balkan se oprašta od Balaševića, u Zagrebu ćirilica (video)

U Sarajevu i Zagrebu građani su se sinoć okupili kako bi se oprostili od kantautora Đorđa Balaševića, koji je preminuo u 68. godini.

U Zagrebu su se fanovi Balaševića okupili na Ilici, kod Name, gde su postavili transparent napisan ćirilicom „Bećarac“, što je aluzija na Balaševićevu pesmu „Stih na asfaltu“, koja sadrži stih: „Da mi je još jedared proći Ilicom, pa da bećarac našvrljam ćirilicom“.

Kako prenosi hrvatski „Jutarnji list“, oko tridesetak okupljenih ostavili su upaljene lampaše, cveće i plišane zečeve, a zapevali su i Balaševićevu baladu „Slovenska“.

Hrvatski Index navodi da su ljudi uz gitaru pevali Balaševićeve pesme u Zagrebu.

Od Balaševića su se večeras oprostili i građani Sarajeva, paleći sveće u centru grada.

Spontano okupljanje građana počelo je oko 20 sati na Skenderiji, ispred dvorane „Mirza Delibašić“, u kojoj je Balašević održao poslednji koncert u Sarajevu 2018. godine, prenosi sarajevski portal Klix.

Nakon toga, grupa građana uputila se prema obližnjem mostu na Skenderiji gde su upalili sveće ispred postavke u obliku srca kako bi odali počast Balaševiću.

I neki građani Sarajeva su, pored sveća, doneli plišane bele zečeve, koji su postali simbol Balaševićevih koncerata i pesme „Neki novi klinci“.

U Sarajevu su puštane i pesme Balaševića.

Prethodno se više stotina Novosađana okupilo sinoć oko 20 sati na Trgu slobode da se oprosti od Balaševića, svog sugrađanina, a zastave u ovom gradu spuštene su na pola koplja.

Od Balaševića se opraštaju hrvatski pevači, glumci, političari

Hrvatski pevači, glumci, političari putem društvenih mreža opraštaju se od Đorđa Balaševića, popularnog vojvođanskog kantautora i pesnika, koji je umro u 67. godini od upale pluća izazvane koronavirusom.

Glumac Rade Šerbedžija izjavio je sinoć da još uvek ne može verovati da njegovog Đoleta više nema. „Bio je genijalan, genijalan muzičar, genijalan čovek, poseban, svoj, jedan od najvećih poeta ikada, koji se pojavio na našim prostorima i hrabar, tako hrabar čovek“, izjavio je Šerbedžija u Dnevniku Nove TV.

„Kad ti je zagrebačko srce odjednom i iznenada u Novom Sadu. Jer srce ide kud ga srce vodi“, napisala je bivša premijerka Jadranka Kosor na svom Tviter profilu.

Poslednji pozdrav uputila je i Vesna Pusić uz reči:“Putuj mirno majstore. Hvala ti!“

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je saučešće porodici Đorđa Balaševića. „S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o smrti Đorđa Balaševića, velikog kantautora i dobitnika mnogobrojnih nagrada. Muzicka kulturna scena ostala je bez velikog umetnika, koji je tokom svoje dugogodišnje i uspešne karijere emotivnim pesmama, vedrim duhom i izrazitom energijom ostavio neizbrisiv trag u srcima publike“.

„Počivao u miru Božjem `Panonski mornaru`. Hvala ti na svemu što si ostavio za sobom svima u nasledstvo“, napisao je na svom Fejsbuk profilu Toni Cetinski.

Zaev: Balkan oplakuje Balaševića

Premijer Severne Makedinije Zoran Zaev oprostio se sinoć na Tviteru od kantautora Đorđa Balaševića, koji je preminuo u petak u 68. godini.

Zaev je objavio Balaševićevu pesmu „Sedam osmina“ i uz to napisao:

„Balkan večeras oplakuje Balaševića. Njegov odlazak je samo fizički, njegov duh je tako veliki, da nikada neće izbledeti ili biti zaboravljen“.

Zaev je naglasio da je Balašević ostavio veliko nasleđe.

„Muzički. Društveno. Kulturno. Ljudsko. Slava mu“, naveo je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Đorđe Balašević. Balkanregion
Komentari (0)
Dodaj komentar