Bandić očekuje da vlada preimenuje Titove ulice i trgove širom Hrvatske

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da nakon preimenovanja Trga maršala Tita u tom gradu očekuje da će vlada isto uraditi širom Hrvatske.

„Za mene je ta istorijska tema završena… Očekujem od Vlade da uklone sve ploče koje nose oznake totalitarnih režima. Državnici treba državnički da se ponašaju, mi smo u Zagrebu svoje napravili“, rekao je Bandić, prenosi regionalna TV N1.

Bandić je rekao da očekuje da Vlada Hrvatske reši to pitanje na teritoriji cele Hrvatske, i da bude sačuvano ono što je svetla istorija.

„Vidim da vas veseli da se bavite prošlošću, mene ne. Mene zanimaju pravi heroji, ubijeni od Hitlera, fašista, kojima su potrgane glave, da ih vratim u Zagreb. To je pre svega u parku Ive Lole Ribara… Treba čuvati ono što je bila svetla istorija i budućnost Hrvatske, očekujem da Vlada ostalo reši širom Hrvatske i da se okrenemo poslu, zapošljavanju“, rekao je Bandić.

Odbornici zagrebačke Gradske skupštine 1. septembra su doneli odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Odluka je doneta nakon duge i burne rasprave u kojoj su predstavnici skupštinske većine tvrdili da je Tito iako antifašista bio diktator, a predstavnici manjine da je bio vodja antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba. Za preimenovanje Titovog trga je glasalo 29 odbornika, 20 ih je bilo protiv, a jedan uzdržan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar