Banjaluka: Otvorena Ferhat pašina džamija

U Banjaluci je danas svečano otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, koja je do temelja bila srušena 7. maja 1993. godine.

Otvaranju te džamije, poznate kao Ferhadija prisustvovai su predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i muftija banjalučki Osman Kozlić.

Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je nekoliko hiljada vernika iz svih delova BiH, Evrope i sveta a skup, koji su obezbedjivale jake policijske snage, prošao je bez incidenata.

Prisustvovali su i najviši zvaničnici BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice u BiH.

Sa skupa su poslate poruke mira a iskazana je i potreba da se zlo, koje je 90-tih godina prošlog veka pogodilo BiH, više nikada ne ponovi.

Svi govornici istakli su potrebu suživota svih naroda u BiH, ocenivši „da je veličina BiH upravo u tome što se u ovoj zemlji prepliću različite vere, kulture i tradicije“.

Ferhadija je do temelja minirana u maju 1993. i fragmenti najznačajnijeg objekta islamske arhitekture 16. veka organizovano su tada odvoženi na obližnje deponije.

Rekonstrukcija je započeta 2001. godine, a u njenu obnovu uloženo je više od pet miliona evra.

Značajan deo sredstava izdvojile su vlasti Republike Srpske i Federacije BiH, gradjani iz svih delova BiH, a medju najvećim finansijerima je Turska agencija za medjunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Jedan od donator bila je i Vlada SAD, koja je 2007. godine uložila 60.000 dolara.

Na polaganju kamena temeljca za obnovu Ferhadije, 2001. godine, nekoliko hiljada srpskih nacionalista napali su vernike i visoku delegaciju kada je od povreda preminuo Murat Bradić.

Ferhat pašina džamija je sagradjena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanlijskog perioda, zbog čega je bila uvršetana u kulturnu baštinu BIH, a potom i na listu spomenika svetske baštine pri UNESCO-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar