Baša: Rešenje krize samo kroz prelaznu vladu i izbore

TIRANA – Lider najveće albanske opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzim Baša smatra da ne postoji drugi način da se reši visemesečna kriza u toj zemlji osim formiranja prelazne vlade i sprovođenja prevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Prema pisanju portala A1on iz Severne Makedonije, Baša kaže da kriza može biti rešena samo slobodnim i fer izborima, „što znači formiranje prelazne vlade bez Edija Rame i prevremene parlamentarne i lokalne izbore“.

Na pitanje da li će Nemačka preuzeti ulogu pregovarača u rešavanju krize, Baša nije dao konkretan odgovor, ali je istakao da je njegova Demokratska partija u svakodnevnom kontaktu sa međunarodnim faktorom.

„Demokratska partija i opozicija su u stalnoj komunikaciji sa međunarodnim faktorom, a deo te komunikacije je bio i susret sa Katjom Leikertom. Komunikacija se nastavlja intenzivno i ona je u interesu albanskih građana. Mi smo spremni zajedno sa građanima i poštenim socijalistima da pokažemo kapacitet i rešenost da stavimo kraj na probleme koji blokiraju evropsku perspektivu Albanije“, naglasio je Baša nakon sastanka sa potpredsednicom parlamentarne grupe CDU/CSU za Evropu Katjom Leikert u nemačkom Bundestagu.

Baša se prethodno susreo i sa nemačkim ambasadorom u Tirani Johanesom Satlerom, prenosi isti izvor.

Albanija je u višemesečnoj krizi, nakon što je ujedinjena albanska opozicija na čelu sa Ljuljzimom Bašom početkom ove godine napustila rad albanskog parlamenta.

U međuvremenu je vladajuća stranka Edija Rame sprovela i lokalne izbore 30. juna na kojima nije učestvovala opozicija u toj zemlji.

Albanski premijer Edi Rama prihvata pregovore sa albanskom opozicijom, ali, kako je naveo, ne želi da pregovara o prelaznoj vladi i prevremenim izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar