BBC u Titovom nuklearnom bunkeru u BiH – najneobičnija umetnička galerija

Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica zapravo je ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata – Titov nuklearni bunker, tako počinje reportaža Bi-Bi-Sija o najvećoj investiciji bivše Jugoslavije.

Titov bunker skriven ispod planine Zlatar nadomak Konjica u centralnom delu Bosne i Hercegovine držan je u tajnosti decenijama, a danas je otvoren za javnost i predstavlja jednu od najneobičnijih umetničkih galerija na svetu.

U njegovu izgradnju je uloženo 4,6 milijardi dolara, a građen je u periodu između 1952. i 1979. godine sa ključnom namenom da skloni tadašnjeg predsednika Tita, njegovu suprugu i njegovih 350 najbližih saradnika u slučaju nuklearne katastrofe, koja je tada bila strepnja celog sveta.

Bunker je bio čuvan u tajnosti sve do 1992. godine kada ga je otkrila bosanska vojska, koja je takođe nastavila da ga čuva u tajnosti još neko vreme.

Nakon što je otvoren za javnost, postao je jedno od popularnih destinacija, ne samo turista, nego možda pre zaljubljenika u modernu istoriju Hladnog rata, navodi se u reportaži.

Ovo zdanje nije samo primer perfektno sačuvanog dela skorije istorije, nego je postao i jedna od najzanimljivijih umetničkih galerija na svetu uopšte, prikazujući radove koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji i promene koje su dovele do njenog raspada.

„Trenutno u bunkeru imamo 137 umetničkih dela koje je stvaralo 106 umetnika. Većina, tačnije 76 umetnika je svoja dela postavljena ovde predstavilo na bijenalu u Veneciji sa izuzetnim uspehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrednijom kolekcijom savremene umetnosti u jugoistočnoj Evropi“, rekao je za Bi-Bi-Si glavni vodič u nekadašnjem Titovom bunkeru Mirnes Bajić.

On je ocenio da su umenička dela postavljena u bunkeru „provokativna za posetioce“, zbog toga što, kako kaže, oni ne samo da mogu da vide istoriju nego ih ta dela navode da razmišljaju o savremenom trenutku, ali i o budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BBCbunkerTito
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Nasem „velikom“ drugu Titu,celog njegovog zivota,jedino je bilo vazno,da spase svoju zadnjicu.On je te bunkere za zastitu od nuklearnog rata ,gradio na vise mesta.Njemu je bilo vazno samo to,da ON PREZIVI.A za onih „ostalih“ dvadestak miliona Jugoslovena…“puco mu je lajbek“,kako to njegovi Hrvati kazu.Potrosio je na svoja sklonista,vise milijardi dolara,nego cela zemlja za svih trideset pet godina,njegove diktatorske vladavine.!!!