Bećirović susedima: Proglasimo 21. vek epohom mira

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović je nakon polaganja zakletve poručio da se prošlost ne može promeniti, ali se iz nje mogu izvući pouke za popravljanje loše sadašnjosti i izgradnju temelja sigurnije budućnosti.

Istakao je da svi nivoi vlasti u BiH treba da se fokusiraju na rešavanje egzistencijalnih pitanja.

„Svi mi u Bosni i Hercegovini imamo zajedničke protivnike: siromaštvo, nezaposlenost, nepravdu i masovan odlazak ljudi iz naše zemlje, posebno mladih. Ovi protivnici ne poznaju političke, etničke, verske i druge razlike i oni jednako prete svim ljudima“, rekao je Bećirović.

Krajnje je vreme, istakao je, da delujemo odgovorno i zajednički kako bi se suprotstavili stvarnim problemima.

„Moja vizija Bosne i Hercegovine je demokratska, pravna i evropska država. Zemlja u kojoj se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti – etnički, verski, regionalni, socijalni i drugi, ali i izgrađuje zajednički državni identitet Bosne i Hercegovine. To je vizija slobodne, otvorene, multietničke, evropske, kreativne i za investicije privlačne države“, poručio je Bećirović.

Posvao je sve da se okrenu politici mira, saradnje i jačanja ekonomije.

„Političari u Bosni i Hercegovini ne smeju biti sebični i raditi samo za svoju popularnost i korist. Radimo za interese osiromašenih i obespravljenih ljudi. Ne gradimo političku popularnost na svađama i konfliktima. Iz sejanja pretnji i tenzija može nicati samo seme bede i nesreće“, rekao je Bećirović.

Rekao je da je njegova ruka ispružena za saradnju prema svima koji žele dobro ljudima u BiH.

„Istovremeno biću odlučan u odbrani demokratske, pravne, evropske i multietničke države Bosne i Hercegovine. Ne postoji nijedan pravni, politički, moralni, istorijski i civilizacijski osnov za osporavanje države Bosne i Hercegovine“, kazaoje.

Istakao je da se danas snaga iskazuje saradnjom i dijalogom a ne uvredama i pretnjama.

„Vreme je da podvučemo crtu i priznamo da su svađe i podele put u siromaštvo i izolaciju. Vreme je da se uzdignemo iznad svađa i ljutnji kako bismo na najoptimalniji način iskoristili sadašnjost i gradili bolju budućnost“, kazao je.

Poručio je da su strateški ciljevi BiH punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

„Clanstvo u EU veliki je izazov. Moramo pokazati sposobnost da uspemo na velikom I zahtevnom evropskom tržištu i da do kraja prihvatimo demokratske vrednosti ujedinjene Evrope. Važno je da na tom putu pripremimo našu ekonomiju jačanjem znanja, nauke i usvajanjem novih tehnologija, poštujući postulate održivog razvoja“, rekao je Bećirović.

Veruje, kazao je, da bi dodeljivanje kandidatskog statusa bila snažna poruka i dodatni podsticaj za intenziviranje evropskog puta BiH i pozvao na usklađivanje spoljne politike BiH sa EU.

Osvrnuo se i na događaje u Ukrajini i pozvao na iskazivanje solidarnosti sa Ukrajincima, ali i sa drugima.

„Regionalna saradnja je jedan od primarnih interesa države Bosne i Hercegovine i važan preduslov integracije u EU. Dobri odnosi sa susedima garantiraju mir, stabilnost, otvaranje trgovinskih odnosa, investicije, rast turizma, kulturnu, sportsku, obrazovnu i svaku drugu saradnju s državama u regiji. Poštovanje međunarodnog prava, ravnopravna saradnja i partnerstvo u regiji može rezultirati prosperitetom cele regije“, rekao je Bećirović.

Kako je rekao, dobranamernima u regionu poručuje da u građanima i narodima Bosne i Hercegovine imaju iskrene prijatelje i pouzdane partnere.

„Danas iz Sarajeva upućujem posebnu poruku ljudima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i celom regionu koja glasi: proglasimo zajedno XXI stoleće epohom mira i razvoja i okrenimo se najboljoj mogućoj ekonomskoj i drugim vidovima saradnje“, rekao je, između ostalog, Bećirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar