BiH: Akcija protiv pranja novca, blokada računa, oduzeta vozila

SARAJEVO – U okviru međunarodne operativne akcije „Balkanski kartel“, čiji je cilj otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih za nezakonite novačane transakcije i pranje novca, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) blokirali su račune na kojima se nalazi oko 200.000 evra i zaplenili skupocene automobile.

U okviru akcije istražuju se aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina iz Sarajeva koji su, kako navodi portal Klix pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su uhapšeni u velikoj akciji u Peruu zbog droge.

Avaz prenosi da su braća Gačanin nedostupni nadležnim organima i da uglavnom borave na relaciji Holandija-Ujedinjeni Arapski Emirati, te da imaju određene nekretnine u Dubaiju, prenosi RTRS.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da u operaciji učestvuju agencije za sprovođenje zakona iz pet zemalja – Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i BiH.

U saopštenju se precizira da se tužilacTužilaštva BiH nalazi u Hagu, gde sa kolegama iz Agencije EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima koordiniše istražne aktivnosti u BiH.

Navodi se da je operacija usmerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih lica koja su pod istragom zbog nezakonitih novcanih transakcija i pranja novca.

Aktivnosti na području BiH realizuju SIPA i Federalna uprava policije.

Iz SIPA je ranije objavljeno da pripadnici ove agencije u okviru međunarodne operativne akcije „Balkanski kartel“ sprovode na području Mrkonjić Grada istragu protiv dva fizička i jednog pravnog lica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar