BiH i Pakistan potpisali sporazum o readmisiji migranata

SARAJEVO – Zvaničnici BiH i Pakistana potpisali su danas u Islamabadu sporazum o readmisiji, odnosno vraćanju migranata iz BiH u njihovu zemlju porekla.

U službenoj poseti Pakistanu su predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Selmo Cikotić.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije, jer se Sporazumom regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Reč je o važnom sporazumu za BiH koja je poslednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu „balkanske rute“ u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidova organiziranog kriminala, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Džaferović je predsedniku pakistanskog parlamenta Asadu Kaiseru, kako se navodi, zahvalio na pomoći koju je Pakistan pružio BiH tokom rata „kada je bilo najteže šaljući svoje trupe u BiH koje su delovale unutar UNPROFOR-a, a potom i u okviru SFOR-a dajući doprinos stabilizaciji uspostavljenog mira“.

Inače, BiH je imala problem sa migrantima iz Pakistana, koji su odbijali da se lelgitimišu, a neki od njih je, kako je utvrđeno, imali su lažne pasoše izdate u Ambasadi BiH u Islambadu.

Zbog toga je bivši ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Fahrudin Radončić podneo ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar