BiH odgovara Kolindi: Hiljade džihadista će nazad u EU

Evropska unija suočena je sa mogućim povratkom do dve i po hiljade ljudi, koje su se borili na strani terorista u Siriji i Iraku.

Taj podatak se odnosi na svih 28 država članica, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocenujući da su zbog toga neozbiljne tvrdnje da će se hiljade njih vratiti samo u BiH.

U intervjuu za N1, Mektić je ocenio da su izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o razmerama terorističkih pretnji u BiH neodmerene i neutemeljene, prenosi HINA.

Mektić je rekao da je podatak o 2.000 do 2.500 hiljade potencijalnih terorista, koji su pretnja EU, razmenjen na nedavnom sastanku šefova sigurnosnih službi održanom na slovenskom Brdu kod Kranja i da taj podatak demantuje tvrdnje predsednice Hrvatske.

„Ja mislim da je to potpuno neodmerena i ni na čemu utemeljena izjava“, izjavio je Mektić dodajući da je moguće da je hrvatsku predsednicu neko namerno izmanipulisao kada joj je dostavio podatke o tome da bi u BiH moglo da se vrati na hiljade potencijalnih terorista.

On je upitao i kako je neko uopšte pomislio da bi hiljade potencijalnih terorista bilo pušteno u BiH.

„Mislim da joj je to neko zlonamerno dao kako bi je diskreditovao“, kazao je ministar sigurnosti BiH.

On je dodao i da nije domaći zadatak predsednika država da javno govore o podacima u vezi sa terorizmom, jer je to posao bezbednosnih službi, koje treba da procene da li je neka informacija pouzdana i šta u skladu sa tim treba preduzeti.

Mektić je podsetio i da se u BiH sa sirijskog i iračkog ratišta vratilo 46 osoba, od kojih je 20 već procesuirano.

Za preostalih 115 bosanskohercegovačkih državljana, koliko ih prema podacima policijskih i obaveštajnih agencija tamo još uvek boravi, Mektić tvrdi da se „najverovatnije neće ni vratiti u BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kolinda Grabar KitarovićMektićteroristi
Komentari (0)
Dodaj komentar