BiH završava jednogodišnje predsedavanje SEECP-om

SARAJEVO – Dvodnevnim samitom Procesa saradnje u jugoistočnoj evropi (SEECP), koji se danas i sutra održava u Sarajevu i na Jahhorini, BiH završava jednogodišnje predsedavanje, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo da preuzme tzv. Kosovo, ali će uobičajena primopredaja dužnosti izostati jer u BiH ne dolazi niko od predstavnika privremenih prištinskih institucija.

Oni su, kako su saopštili, izostali zbog načina na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti.

U znak solidarnosti s tzv. Kosovom učešće na sarajevskom samitu u poslednjem trenutku je otkazala i Albanija, iako je ranije najavljen dolazak predsednika Ilira Mete, prenosi HINA.

Pacoli je, kako se navodi, svoje kritike usmerio pre svega na sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je najsnažniji protivnik priznanja Kosova kao nezavisne države pa je BiH stoga, uz Srbiju, jedina u regiji koja i dalje istrajava na takvoj politici.

Kosovo je dobilo poziv za učestvovanje na samitu u Sarajevu kao i svih trinaest država-članica SEECP-a, ali uz napomnu da će ono biti naznačeno fus-notom, odnosno naznakom da nema status kao i druge zemlje-učesnice.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je takvo tumačenje ocenio neprihvatljivim, kao i odnos BiH prema Prištini.

Ministar spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, takođe zagovornik politike nepriznavanja Kosova, napominje HINA, kazao je da je iznenađen odlukom Tirane i Prištine, jer je poziv Prištini upućen u skladu s postojećom praksom odnosno tretiranju statusa Kosova.

„Mi smo zahtev obradili i izdali vize za Pacollija i njegovu delegaciju. Šta se u međuvremenu dogodilo zaista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja učesnik ovakvih sastanaka u okviru SEECP-a i zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotuje i svesno ne dolazi“, kazao je Crnadak za portal Klix dodajući da je solidarisanje Albanije s Kosovom u ovom slučaju verovatno pokazatelj da te dve zemlje doista kane da vode zajedničku spoljnu politiku, kako su to nedavno najavile.

Crnadak je navodi HINA zaključio da je ovo ipak ozbiljan udarac procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, pokrenutom još 1996. s ciljem bolje saradnje među zemljama učesnicama na osnovu trajnog mira i stabilnosti, jačanja proevropskih snaga u regionu i omogućavanja približavanje zemalja evropskim i evroatlanstkim integracijama.

Od svih država-članica SEECP-a na sarajevskom će sastanku samo njih pet biti zastupljene na najvišem nivou. Uz članove Predsedništva BiH kao domaćine, na sastanku će biti predsednici Turske Recep Tajip Erdogan, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Đukanović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Srbiju će predstavljati predsjednica vlade Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Bojko Borisov, dok će sve druge države uključujući Hrvatsku biti zastupljene na nivou predstavnika ministarstava spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar