Bilaterana pitanja HR neće koristiti protiv SRB dok predsedava EU

ZAGREB – Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić procenjuje da hrvatska vlada neće tokom predsedavanja Evropskom unijom uslovljavati proces pridruživanja Srbije rešavanjem otvorenih pitanja između dve zemlje, a to objašnjava time što je, kako kaže, jedan od glavnih, a možda i najvažnijih, ciljeva hrvatskog predsedavanja upravo oživljavanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan.

Štaviše, smatra Pusić u tom periodu, hrvatska strana ne samo da neće otvarati bilaterarna, već, ni pitanja vezana za pregovore Srbije o članstvu u EU,a koja nisu bilaterarna i koja se, kako kaže, odnose na procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine i saradnju s međunarodnim institucijama, koje su nasledile Haški Tribunal.

Pusić kao jedan od glavnih, pa možda i najvažnijih, ciljeva hrvatskog predsedavanja Savetom EU vidi oživljavanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, što se, dodaje, u prvom redu odnosi na određivanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„No, to se može dogoditi samo u širem kontekstu promene politike prema Zapadnom Balkanu i odluke EU da na svom putu prema statusu bitnog svetskog političkog faktora, konsoliduje svoju evropsku teritoriju na Zapadnom Balkanu“, ističe Pusić za Tanjug.

U takvim uslovima, dodaje, završetak pregovora za bilo koju od zemalja Zapadnog Balkana s jasnom EU perspektivom – neće biti na dnevnom redu za vreme hrvatskog predsedavanja, pa i još neko vreme nakon toga.

Pusić navodi da će pitanja koja su vezana na članstvo, a nisu bilateralne prirode, svakako doći na dnevni red tokom pregovora.

Ona tako naime odgovara i na navode pojedinih medija da je zvanični Zagreb u program predsedavanja ugradio zahtev da će Srbija, ako želi da napreduje u procesu pridruživanja EU, i da se očekuje da će u svim telima Unije, a naročito u onim koji odlučuju o otvaranju novih poglavlja, insistirati na dugačkoj listi pitanja koje Srbija smatra bilaterarnim: od rešavanja sudbine nestalih, pitanja arhiva, granice, sukcesije, imovine bivše SFRJ, položaja njihove manjine u Srbij…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar