Bojović:Bratić da povrati mesto srpskom jeziku i kulturi u CG

PODGORICA – Član Predsedništva Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović izjavio je da ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta u novoj vladi Vesna Bratić treba da se odupre svim pritiscima i povrati srpskom jeziku i kulturi mesto koje im pripada u obrazovnom sistemu Crne Gore.

On je rekao da DNP, koja j deo parlamentarn većine, ohrabruje Bratić i očekuje od nje da, kako je naveo, ne pristane na uslovljavanja Građanskog pokreta URA.

Primetio je, međutim, da su ti pritisci već počeli nametanjem kadrovske politike koja bi trebalo da se vodi u njenom ministarstvu i određivanja njenih najbližih saradnika.

Bratić bi, kaže, to trebalo da uradi u cilju eliminisanja drastične diskriminacije i demontiranja projekta zatiranja srpskog identiteta koji jeste identitet državotvornog naroda u Crnoj Gori.

Veruje, dodao je, da je bar akademska javnost upoznata sa delom „Noć dugih makaza“, čiji je autor, kako je naveo, jedan od najuglednijih, a otpuštenih nikšićkih profesora Veselin Matović.

Matovićevo delo, precizira, do detalja prikazuje ideološki motivisan projekat diskriminacije i asimilacije srpskog naroda u obrazovnom sistemu i kulturnom životu Crne Gore koji je godinama sprovodila bivša vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

Očekuje da ta studija posluži kao priručnik i otrežnjujuća opomena novoj vlasti, od koje građani očekuju politiku diskontinuiteta u odnosu na vlast DPS-a i eliminisanje diskriminacije.

„Neophodno je u nastavnom programu u školama, ali i u sferi kulturnog života i medija, obezbediti mesto koje pripada i kakvo zaslužuju veliki pisci i pesnici koji su izbačeni iz udžbenika od bivšeg režima kao što su Sveti Sava, Petar Drugi Petrović Njegoš, Kralj Nikola Prvi Petrović, Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Meša Selimović“, rekao je Bojović, prenele su podgoričke Vijesti.

Prema njegovim rečima, izbacivanje tih i mnogih drugih znamenitih pisaca i pesnika iz obrazovnog sistema i kulturnog života Crne Gore pričinjava teško nadoknadivu štetu i u vrednosnom i u svakom drugom smislu za generacije koje stasavaju i školuju se u Crnoj Gori.

Kako je kazao, građani koji su glasali za promene veruju da u novoj vladi niko i ne pomišlja da održava antisrpske ideološke tekovine i praksu bivšeg režima.

„Jer bi to značilo održavanje sistema diskriminacije i degradacije temeljnih duhovnih vrednosti na kojima počiva tradicionalna Crna Gora i na kojima treba da počiva u budućnosti kao država svih njenih građana“, zaključio je Bojović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar