Borelj od Dodika traži da se migranti raspodele širom BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj uputio je pismo predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku ponovo zahtevajući od njega ravnopravnu raspodelu migranata u BiH.

Borelj je naglasio potrebu za prevencijom humanitarne krize i angažovanje Oružanih snaga BiH, objavio je sarajevski „Avaz“.

„Nerad državnih vlasti i nedostatak koordinacije omogućili su eskalaciju humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu tokom Nove godine. Ljudi su na zimi ostali bez skloništa, rizikujući da umru na snegu. To je neprihvatljivo i donelo je ozbiljnu štetu po reputaciju BiH, kako u EU tako i na široj medjunarodnoj sceni“, navodi se u pismu.

Borelj je istakao da država mora biti u stanju preuzeti odgovornost za situaciju i provoditi svoje odluke, te pružiti potrebnu podršku da kamp „Lipa“ postane zimski prihvatni centar, jer je to bilo preferirano rešenje za BiH.

Dodao je da je potrebno privremeno otvoriti i prihvatni centar „Bira“ u Bihaću, koji je u potpunosti opremljen za zimske uslove i finansiran iz EU.

„Iako su preduzeti neki pozitivni koraci u vezi s privremenim lokalitetom na Lipi, postoji potreba da Oružane snage BiH nastave s takvim naporima“, naveo je Borelj.

On je izrazio nadu da će Predsedništvo BiH ovlastiti Oružane snage BiH za dalju pomoć u poboljšanju životnih uslova na privremenom lokalitetu „Lipa“, poput uspostavljanja dodatnih šatora i grejalica i pravljenja puta do centra.

„Ljubazno molim da ovaj zahtev uzmete u obzir sa oznakom hitno“, naveo je Borelj.

On je upozorio da istovremeno treba nastaviti raditi na uspostavljanju odgovarajućeg sistema upravljanja migracijama i azila širom zemlje, tako da se odgovornost pošteno podeli u celoj državi i da lokalne zajednice mogu održavati socijalnu koheziju.

„Nije prihvatljivo da samo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo budu prihvatni centri“, naveo je Borelj.

Dodao je da će EU nastaviti pružati podršku, podsetivši da je od 2018. EU dala 89 miliona evra pomoći BiH za upravljanje migracijama, kao i da je doprinela značajnim iznosima pristupnim fondovima i drugim oblicima finansijske pomoći.

Prema njegovim rečima, spreman je i novi paket za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije Covid-19 i za saniranje posledica na ekonomiju i društvo.

„Stoga očekujem da Predsedništvo BiH preuzme svoje odgovornosti. Takodje računam na vaš angažman, kao predsedavajućeg Predsedništva BiH, u odlučnom napredovanju na putu integracija BiH u EU sa ciljem ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije“, naveo je visoki zvaničnik EU u pismu predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milovan

    Ovaj je totalno lud. Ili misli da su Srbi budale. Pa posaljite autobuse i pravac Brisel.Oni tamo zele a ne u Srpsku Republiku.