Borisov: Integracija zemalja Z. Balkana u EU nema alternativu

POZNANJ – Premijer Bugarske Bojko Borisov istakao je danas u Poznanju da ne postoji alternativa za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, i da je to garancija bezbednosti, stabilnosti, ekonomskog i socijalnog razvoja čitavog regiona.

Kako prenosi makedonska MIA, Borisov je na Samitu Zapadnog Balkana naglasio da proširenje EU na države tog regiona ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Bugarske.

„Za nas je važno da se Zapadni Balkan nikada više ne vrati u stanje konflkta, neprijateljstava i nacionalizama kao što je bilo tokom devedesetih godina 20. veka“, poručio je Borisov.

Prema njegovim rečima, države regiona treba da ulože maksimalne napore u razvoj dobrosusedskih odnosa, a kao dobar primer toga je ukazao na Sporazum o dobrosusedskim odnosima između Bugarske i Severne Makedonije.

Taj sporazum, navodi, omogućava Skoplju da ubrza svoj put prema EU.

Kao ključne oblasti za budućnost i razvoj regiona, Borisov je pomenuo izgradnju transportne i energetske infrastrukture, kao i digitalnu povezanost.

„U interesu celog regiona i evropske bezbednosti jeste sveobuhvatno kompletiranje Koridora 8 koji će omogućiti povezivanje Crnog i Jadranskog mora“, naglasio je Borisov.

On je uveren da je Berlinski proces „podstrek za razvoj saradnje u regionu i za ubrzanje integracije u EU“, zaključuje MIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar