Božinović i Bošnjakovic: Sankcionisati pocinioce

ZAGREB – Trećeg dana od incidenta u Supetru, na hrvatskom ostrvu Braču, u kojem je napadnuta četvoročlana grupa sezonaca, među kojima i dvojica srpske nacionalnosti i jedan vatrogasac koji je pokušao da ih zaštiti oglasili su se ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji očekuju da počinioci budu najoštrije sankcionisani.

Upitan kakva se poruka šalje time što su dvojica osumnjičenih za ovaj napad na sezonske radnike u Supetru puštena da se brane sa slobode, Bošnjaković je uoči okruglog stola o porodičnom nasilju rekao da i on osuđuje taj nasilni čin, ali je važno da se sprovede procedura.

Bošnjaković je dodao da je važno da “kad se bude izricala odluka” odgovor pravosuđa “bude poruka svima… da će takve stvari biti najoštrije sankcionisane”. “Delo je teško, vrlo je ružno, ali verujem da će naši sudovi odgovoriti na to”, rekao je Bošnjaković novinarima, preneo je portal Net.

Božinović je za događaj u Supetru kazao da je policija odmah otkrila i uhapsila dvojicu počinioca s kvalifikacijama koje se tiču zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali i zakona o suzbijanju diskriminacije, nakon čega policijski posao prestaje i sve to preuzimaju druge institucije.

Upitan kakav se poruka šalje time što su osumnjičeni nasilnici na slobodi, ministar je rekao da nije u mogućnosti da komentariše odluke drugih institucija.

“Kad govorim o hrvatskoj policiji mogu reći da postoji nulta tolerancija prema bilo kojem obliku nasilja”, rekao je Božinović, ističući da policija svoj deo posla odradi vrlo brzo i profesionalno pa kad se o njoj govori malo toga ostaje nerešeno, posebno u posednjih godinu i po dana.

Incident se dogodio u neđelju popodne nakon fudbalskog turnira Torcida kup u Supetru gde je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i devojku iz Varaždina koje je od razularene mase štitio vatrogasac (26) zadobivši u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti, nakon čega je hospitaliziran u splitskoj bolnici.

Povod za napad je bila nacionalna netrpeljivost jer je neko iz grupe napadača tražio “gde su Srbi?”.

Kad je reč o smrti člana SDŠ-a Radoja Petkovića, koji je podlegao povredama dobijenim u brutalnom napadu na Viškovu, ministar je rekao da je osumnjičena osoba već uhapšena i da joj je određen istražni pritvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar