Božinović: Plenković nekorumpiran i ide težim putem

ZAGREB – Davor Božinović, ministar unutršnjih poslova, međunarodni sekretar vladajuće HDZ i jedan od najbližih saradnika premijera Andreja Plenkovića, tvrdi da je aktuelna vlada stablna i da u stranci nije bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Plenkovićeva vlada se u ovom trenutku suočava sa velikim izazovima nakon najnovije afere sa Agrokorom do koje je došlo pošto je bivša ministarka finansija dala iskaz Uskoku iz kojeg se jasno vidi da je premijer bio upoznat sa svim detaljima vezanim za taj slučaj, a što je on uporno poricao.

Glavoblje vladi zadali su i zaposleni u brodogradilištima Uljanik u uli i 3. maj u Rijeci zbog neisplaćenih zarada za jul. Oni su u od prošle nedelje u protestu, a u ponedeljak su svoje nezadovoljstvo iskazali ispred Banskih dvora.

Božinović je u intervjuu za nedeljnik Globus tvrdi da od samog starta rada vlade postoje snage koje pokušavaju da je ruše jer, kako je rekao, premijer Andrej Plenković i njegov kabinet ne žele da služe nikakvim interesnim grupama koje bi je već srušile da su mogle

„To ne znači da će se protivnici rešavanja niza otvorenih i naslđenih pitanja iz doba hrvatske tranzicije i nastojanja da se menjamo na bolje zaustaviti u svojim namerama. Takvi ne žele stabilnu državu vladavine prava, a naši koalicioni partneri toga su svesni i znaju da bi takvi scenariji ponajmanje koristili našim građanima“, kaže Božinović.

Upitan da li je Plenković konačno ovladao HDZ-om, Božinović kaže da Plenković nije tip vlastodršca u politici, već moderan političar koji staloženo upravlja i strankom i državom.

„Ide težim, ali i ispravnim putem, nekorumpiran je i održava onoliko konsultacija koliko je potrebno da bi stvorio realnu sliku problema i mogućih rešenja. Uživa apsolutnu podršku stranke, što je došlo do izražaja kod svih važnijih odluka koje smo donosili“, kaže Božinović.

Smatra da Plenković nije po volji onih koji su navikli iz pozadine da usmeravaju rad stranke ili vlade.

„Međutim, pošto im je postalo jasno da ga ne mogu oblikovati po vlastitom modelu političkog delovanja, počeli su se miriti s činjenicama“, naveo je.

Božinović tvrdi da je vlada stabilna i da ni većina nije tako tanka, niti da ona ugrožava stabilnost vlade.

Na pitanje razmišlja li se u vrhu HDZ-a, s obzirom na dobar rejting stranke, o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora, Božinović kaže da je HDZ jedina stranka kojoj podrška javnosti već nekoliko meseci raste i koja drži uvjrljivu prednost ispred drugih stranaka, koje stagniraju ili padaju.

Dodaje da, iako bi to za stranku možda bilo dobro, u HDZ-u o tome još nisu razgovarali jer su svoj mandat posvetili rešavanju nagomilanih problema koji Hrvatsku godinama opterećuju.

„Uostalom, kad god bili izbori, HDZ će na njima pobediti“, uveren je Božinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar