Bregu: Krajnje je vreme za smanjivanje cena rominga izmedju EU i Zapadnog Balkana

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Brdu kod Kranja da je krajnje vreme za početak smanjivanja cena rominga izmedju Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Bregu je na samitu EU i Zapadnog Balkana rekla da se ne može dozvoliti zastoj u procesu saradnje šest zapadnobalkanskih ekonomija dok programi regionalne saradnje jačaju, a izazovi postaju sve veći, saopštio je RCC.

„Postojeći oblik saradnje koji pokušavamo da omogućimo zavisi od snažne perspektive. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, u regionalizovanom svetu, je upravo ona koja, dugoročno gledano, može da učini proces saradnje korisnim za sve“, kazala je Bregu.

U Deklaraciji koju su danas usvojili učesnici samita EU i Zapadnog Balkana, izmedju ostalog se pozdravlja plan za stvaranje uslova i postavljanje jasnih ciljeva za smanjivanje cena rominga izmedju Evropske unije i Zapadnog Balkana.

„Zajedno sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropskom komisijom, mi smo u RCC napravili dobar, uskladjen i pragmatičan plan kojim se utire put za smanjivanje cena rominga koji će nas u periodu od pet godina približiti domaćim cenama. Sada je na svima nama ovde prisutnim da proaktivno, javno i složno pozovemo i potaknemo operatere da odlučno rade zajedno“, rekla je Bregu.

Navela je da je Zapadni Balkan, uz kontinuiranu podršku RCC-a, bezuslovno realizovao politiku besplatnog rominga u regionu, u potpunosti zasnovanu na politici EU.

„Ako ćemo vremenom preuzeti suštinu onoga što se zove postepeno uvodjenje evropskih politika onda je krajnje vreme da se počne sa smanjivanjem cena rominga izmedju Evropske unije i Zapadnog Balkana. Nijedna tržišna logika, posebno u vreme kada i sama EU produžava uspešan režim besplatnog rominga, ne može da objasni maloprodajnu maržu operatera sa Zapadnog Balkana od preko 700 odsto iz 2020. godine“, rekla je Bregu.

Prosečna maloprodajna cena prenosa podataka i korišćenja interneta za gradjane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU bila je 43 puta veća od cene unutar regiona, dok je cena odlaznih poziva bila 5,6, a cena poruke 6,5 puta veća, pokazuje Izveštaj o romingu izmedju Zapadnog Balkana i EU koji je danas objavio RCC.

Bregu se osvrnula i na značaj uskladjivanja priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija radi olakšavanja postupka uzajamnog priznavanja kvalifikacija izmedju Evropske unije i regiona za mlade sa Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar