Bregu: Mladi su najveći resurs regionalne saradnje

SKOPLJE – I dalje postoji veliki interes mladih da ostanu u regionu, to je naša prednost, oni su naš najveći resurs, oni su pokretači regionalne saradnje i pristupanja Evropskoj uniji, jer vide mogućnosti i ne nose istorijski teret sukoba ranijih generacija, izjavila je danas generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu.

Govoreći na panelu o globalnim i regionalnim izazovima i izgledima za oporavak i rast na prvoj godišnjoj konferenciji Ministarstva finansija „Ekonomski oporavak i rast nakon kovida“ koji je održan u Skoplju, ona je navela da su nezaposlenost, korupcija i odliv kvalifikovane radne snage glavni izazovi sa kojima se borimo, a tu je i dobro poznata činjenica da su ekonomski izazovi i dalje prisutni, saopštio je RČ.

Pravo pitanje je, međutim, kako iskoristiti potencijal regionalne ekonomske integracije i saradnje, kazala je ona.

„Zajedničko regionalno tržište je jedna od mogućnosti. Jasno je da je šest više od tri, ali ono što je nužno jeste da šest ekonomija uspe u sprovedbi zajedničkog regionalnog tržišta, a ne da blokiraju jedna drugu“, dodala je Bregu.

Prema njenim rečima, nezaposlenost mladih u šest ekonomija Zapadnog Balkana je 2020. godine iznosila 35,1 odsto u poređenju sa 16,8 odsto u Evropskoj uniji.

„Samo kada prepoznamo da je ovo veliki problem, možemo početi da ga rešavamo. U tome od pomoći može biti program garancija za mlade na čemu čestitam Severnoj Makedoniji koja ga je prva sprovela“, rekla je Bregu i pozvala da se podrži pokretanje Regionalne koalicije za radna mesta i veštine kojom će se osigurati razvoj preduzeća a sposobni mladi ljudi zadržati u regionu.

„To je jedan od konkretnih primera kako napraviti pomak po pitanju regionalne mobilnosti. To je način na koji ćemo mlade ljude zadržati u regionu“, dodala je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar