Bugarska optužila vojne zvaničnike da špijuniraju za Rusiju

SOFIJA – Bugarski vojni tužioci danas su podigli optužnicu protiv grupe aktuelnih i penzionisanih vojnih zvaničnika po optužbi za špijunažu u korist Rusije.

U optužnici podnetoj vojnom sudu, šest osoba se tereti za prikupljanje i prosleđivanje poverljivih podataka jednoj stranoj državi, saopštili su tužioci, a prenosi agencija AP.

Među njima su bivši visoki zvaničnik bugarske Vojne obaveštajne službe, visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i bivši vojni ataše koji je nadgledao poverljive informacije.

Šest lica je uhapšeno u martu. Petorica od njih je i dalje u pritvoru, dok je jedan pušten uz kauciju.

Pripremno ročište još nije zakazano, a mogli bi se suočiti sa kaznama od 10 godina do doživotnog zatvora, ako budu osuđeni, naveli su tužioci.

Tužioci su okarakterisali bivšeg zvaničnika Vojne obaveštajne službe kao „mozak“ čitave zavere.

On je završio obaveštajnu školu u Moskvi koju vodi ruska vojna obavestajna služba GRU, saopštile su bugarske vlasti.

Tužioci navode da je po povratku u Bugarsku dobio zadatak da regrutuje mrežu agenata sa pristupom poverljivim dokumentima povezanim sa NATO-om i Evropskom unijom.

Njegova supruga, koja ima dvojno bugarsko-rusko državljanstvo, predala je dokumente u ruskoj ambasadi u Bugarskoj.

Bugarska je prošle godine proterala pet ruskih diplomata optuženih za špijuniranje koji nisu mogli biti optuženi zbog svog diplomatskog imuniteta. Među njima je bio i ruski vojni ataše, za kojeg tužioci navode da je koordinisao špijunsku mrežu u Bugarskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar