Bugarski predsednik raspisao pete parlamentarne izbore u dve godine

Bugarski predsednik Rumen Radev danas je raspustio parlament i raspisao vanredne izbore, pete parlamentarne u poslednje dve godine.

Radev je raspisao izbore za 2. april, u nadi da će glasanje doprineti okončanju dugotrajne političke blokade i ekonomskih problema u najsiromašnijoj članici Evropske unije.

On je takođe produžio mandat privremenoj vladi, na čijem čelu ostaje 55-godišnji nezavisni političar Galab Donev, dok novi saziv parlamena ne izabere vladu u punom kapacitetu.

Radev je raspisao izbore pošto nijedna od tri najveće političke grupe u izrazito fragmentiranom parlamentu nije uspela da formira koalicionu vladu posle vanrednih izbora u oktobru prošle godine.

Najviše glasova na oktobarskim izborima osvojila je koalicija desnog centra oko stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, ali je dobila svega 67 od 240 poslanika. Druge stranke već duže vreme odbacuju mogućnost saradnje sa Borisovim, jer se dovodi u vezu sa korupcijom tokom desetogodišnje vladavine (2009-2013, 2014-2021).

Većinu nisu uspele da obezbede ni liberalna, reformistička partija Nastavljamo promene Kirila Petkova, takođe bivšeg premijera, ni Bugarska socijalistička partija, peta po snazi u zemlji, kojoj je Radev dodelio mandat posle neuspeha dve najjače opcije.

Kontinuirana politička kriza verovatno će sprečiti skori ulazak Bugarske u evrozonu i šengenski prostor, kao i korišćenje milijardi evra iz fondova EU za oporavak.

Analitičari navode da bi posledice rata u Ukrajini, inflacija i sve veći razdor između proruskih i proevropskih stranaka mogli da dovedu do jačanja bugarskih nacionalističkih partija.

Politička kriza u Bugarskoj traje od 2020. godine, kada su zemlju potresle demonstracije protiv vlade Bojka Borisova, na kojima su hiljade zahtevale eliminaciju korupcije i efikasnu reformu pravosuđa.

Od aprila 2021. godine, kada su održani poslednji redovni parlamentarni izbori, formiranje stabilne vlade onemogućava oštra polarizacija među strankama i njihova nedovoljna snaga.

Radev je od tada imenovao nekoliko prelaznih vlada, a jedina u punom kapacitetu, na čelu sa Petkovim, formirana je posle vanrednih izbora u novembru 2021. godine, ali se nestabilna četvoročlana koalicija raspala posle svega šest meseci, u junu prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar