Cerar će sa Pompeom razgovarati o arbitraži

VAŠINGTON – Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar, koji boravi u višednevnoj poseti Sjedinjenim Dražavama, najavio je da će s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom danas između ostalog da razgovara o graničnom sporu s Hrvatskom.

„Očekujem da će državnog sekretara zanimati naša ocena prilika na zapadnom Balkanu, a u okviru toga nameravam da spomenem i arbitražu o granici s Hrvatskom“, rekao je Cerar, prenosi HINA.

U razgovoru sa novinarima slovenački ministar je optužio Hrvatsku da ne poštuje vladavinu prava što je, po njegovom mišljenju, posebno loš signal za ceo region zapadnog Balkana ali i za Evropsku uniju.

„Mnogi naši sagovornici, političari najvišeg ranga, od Makedonije, Bugarske, Albanije i Srbije, kažu nam otvoreno: kako EU od nas može očekivati da ćemo u procesu približavanja EU poštovati pravnu državu (vladavinu prava) ako to načelo krši članica EU jer ne primjenjuje odluku arbitraže, pri čemu naravno misle na Hrvatsku“, zaključio je Cerar.

Glavni cilj Cerarove posete, prema ocenama slovenačkih analitičara, produbljivanje odnosa sa SAD koji su, i po ministrovom priznanju, u vreme njegove bivše vlade „zanemarivani“, prenosi agencija.
Cerarova poseta Vašngtonu prva je na tom nivou nakon osam godina.

Pre polusatnog sastanka s Pompeom slovenački ministar će popodne razgovarati sa savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar