Cerar: Sporovi oko izbegličke rute mogu zaoštriti odnose u regiji

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da bi sporovi država ko rute kojom prolaze izbeglice mogli zaoštriti prilike na zapadnom Balkanu i široj regiji, prenose agencije.

Cerar je rekao da je predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera izvestio o potencijalnom uticaju izbegličke krize na širu regiju i da ga je upozorio da treba učiniti sve da ne dođe do većih napetosti između Hrvatske i Srbije.

On je rekao da je u raspravi na samitu EU u Briselu posebno istakao da regiji Zapadnog Balkana treba da bude usmerena velika pažnja, jer kroz te zemlje prolaze izbeglice koje žele u Nemačku i druge evropske države.

„Znamo da Balkan trenutno nije dovoljno stabilan da bi izdržao takve situacije. Zato je jako važno da se posebna pažnja posveti Balkanu i široj regiji, da im se pomogne, pa i finansijski“, rekao je Cerar posle završetka vanrednog samita Evropske unije u Briselu.

On je rekao da Slovenija želi da deluje kao medijator u tim mogućim sporovima, ali da je i sama opterećena izbegličkim talasom koji je delom preko njene šengenske granice s Hrvatskom prešao prema Austriji i Nemačkoj.

Slovenački premijer ocenio je da idućih dana čelnici zemalja EU i Evropska komisija
treba da pokušaju da nađu konkretna rešenja za sadašnju izbegličku krizu.

On je dodao da to znači da napori za kontrolu migracija moraju biti usmereni na zemlje iz kojih oni dolaze, na razgovor sa Turskom i susedima Sirije, kao i bolju kontrolu spoljnih granica EU.

Prema njegovim rečima potrebno je uspostaviti i „vruće tačke“ na kojima će se izbeglice zadržavati na putu do njihovih konačnih destinacija, kako bi se registrovali i prijavili, što će biti definisano do decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar