CG: Nacrt izmena Zakona o slobodi veroispovesti je pri kraju

PODGORICA – Nacrt izmena Zakona o slobodi veroispovesti je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, kazao je crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Već je, navodi, razgovarao s predstavnicima verskih zajednica, koje bi trebalo da formiraju radnu grupu koja će se baviti tim pitanjem.

Tekst predloženih izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti spreman je i u hitnom je postupku što, kako objašnjava ministar, ne obavezuje na javnu raspravu, prenela je RTCG.

Izbrisani su i izmenjeni sporni članovi Zakona.

„Dva goruća pitanja tog Zakona su članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rešava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U poslednjem izveštaju PS SE je rečeno da te odredbe nisu ni trebale tu da se nađu i mi smo to brisali”, naveo je Leposavić.

Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbegla konfuzija i manipulacije, kaže Leposavic. Cilj izmena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim verskim zajednicama.

„U tom smislu u Zakonu nema diskriminacije izmedu postojećih verskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da previdimo, zbog toga i postoji Zakon da bi mogle verske zajednice, da kad se organiziju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju”, kazao je Leposavić.

Tekst sa izmenama i dopunama Zakona, poslat je verskim zajednicama.

Ministar je već razgovarao sa predstavnicima nekih verskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

„Naše opredeljene je da kada se usvoje ove izmene da se odmah organizuju, ako to žele verske zajednice, a ne politicari, da se organizuje javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to verske zajednice žele, uz tehnicku medijaciju državnog organa“, naveo je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima verskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice, navodi RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar