CG: Opozvanim ambasadorima prestaje finansiranje?

PODGORICA – Svim opozvanim ambasadorima je onemogućen pristup ambasadama, prestaje njihovo finansiranje, a stanove mogu da koriste do otkaznog roka, saznaju „Vijesti“ u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.

Kako list navodi, njima nije dozvoljeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže Ministarstvo, poput službenih automobila.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je u saopštenju podsetilo da je ambasadorima koje je opozvala Vlada dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

„Predmetna instrukcija je upućena još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsednika. U skladu sa Zakonom o spoljnim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, današnjom instrukcijom su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora. Ministarstvo je, shodno međunarodnim propisima i diplomatskoj praksi, o navedenoj odluci obavestilo zemlje prijema“, navedeno je u saopštenju.

Dosadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović je juče najavio da neće poštovati odluku o opozivu dok je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše.
Ministarstvo spoljnih poslova je najavilo da te aktivnosti neće biti tolerisane, ali da mogu naškoditi ugledu i imidžu Crne Gore u zemlji prijema.

„Vjerujemo da najava narušavanja međunarodnog ugleda Crne Gore nije razlog zbog kojeg, uprkos džentlmenskom dogovoru, ukaz na koji se ambasador poziva još uvek nije potpisan“, dodaje Ministarstvo.

Đukanović se pre dvadesetak dana sastao sa ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor o opozvanim ambasadorima.

Vlada je ranije opozvala ambasadore iz Kine Darka Pajovića, Vatikana Miodraga Vlahovića, Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, Italije Sanju Vlahović, Nemačke Veru Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanku Jeknić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar