Čović: Bilo bi katastrofalno da Šmit nametne odluku o finansiranju izbora

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je danas da bi bilo katastrofalno da visoki predstavnik u BiH nametne odluku o finansiranju oktobarskih opštih izbora.

Čović je posle sednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) rekao novinarima da neće podleći pritiscima stranaca da krši procedure u vezi sa finansiranjem izbornog procesa.

„Informisao sam kolege oko pritisaka koji se vrše svakodnevno, naročito u poslednjih 20-tak dana, prema Savetu ministara BiH, posebno prema ministru finansija Vjekoslavu Bevandi“, kazao je lider HDZ BiH.

Čović je ponovio da je HDZ BiH za dosledno poštovanje zakona i da se ne može tražiti od ministra finansija BiH da krši zakon.

Bavanda je ranije kazao da sredstva za izbore po zakonu ne mogu biti obezbedjena iz budžetske rezerve, već moraju biti definisana u budžetu, koji BiH nije usvojila već dve godine.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je za banjalučke „Nezavisne novine“ rekao da je spreman da upotrebi „bonska ovlašćenja“ ako „država bude ugrožena“.

„Kad vidim da su ugrožene strukture ove zemlje, onda sigurno neću oklevati da ih upotrebim“, kazao je Šmit.

Govoreći o Izbornom zakonu BiH, on je ocenio da rešenja moraju doći od domaćih političara.

Šmit je istakao da su „njegova ‘bonska ovlašćenja’ u ladici i da se niko ne zavarava“.

Još je naveo da je predložio da se o svim otvorenim pitanjima razgovara, što uključuje pitanja državne imovine i Zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema njegovim rečima, mada ga neki političari iz Republike Srpske ne priznaju kao visokog predstavnika, „ima mnogo više prijateljske podrške nego što se misli“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar