Ispravka: Crna Gora otvara granice

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje (IJZ), najavio je premijer Duško Marković.

Marković je konferenciju za novinare 25. maja počeo skidanjem maske, nakon što je dan ranije saopšteno da je Crna Gora prva država u Evropi bez ijednog slučaja obolelih od korona virusa. „Kad smo već ‘korona fri’ destinacija, da skinem masku“, kazao je Marković.

U Crnoj Gori su od početka epidemije od korona virusa obolele 324 osobe, oporavilo se njih 315, dok je devetoro preminulo.

Marković je rekao da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 na 100.000 stanovnika.

„Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Madjarska, Albanija, Grčka…“, rekao je Marković.

„Nećemo tražiti posebna testiranja, niti testiranja na granicama, svi će dobiti uputstva i mere koje treba da poštuju i to je za sada sasvim dovoljno da sprečimo importaciju virusa, a Crnu Goru učinimo turistički otvorenom“, naglasio je Marković.

On je rekao da se već ulazi u proces dozvoljavanja javnih okupljanja, uz poštovanje pravila socijalne distance i ostalih propisa IJZ.

Premijer je rekao da je namera da se od naredne sedmice otvore vrtići, predškolske ustanove, igraonice, bisokopi i pozorišta.

„Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih dogadjaja uz poštovanje mera zaštite. Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbednosne mere i ograničenja u broju prisutnih“, kazao je Marković.

On je rekao da Crna Gora nije uvela vanredno stanje i da je imala najveći stepen sloboda za građane.

„Crna Gora je uspela da bez uvođenja vanrednog stanja i bez policijskog časa bude poslednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan virus. I da bude prva država u Evropi koja ga je pobedila. Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvek budemo korak ispred“, poručio je Marković.

On je kazao i da se Crna Gora „nije otimala za respiratore“, a da ih ima više nego dovoljno.

„Obezbedili smo dovoljno medicinske opreme. Odlučili smo da virus zaustavimo na granicama Crne Gore. Na današnji dan Crna Gora ima i opremu i sredstva na kojima nam mogu pozavideti i najrazvijeniji zdravstveni sistemi“, ocenio je crnogorski premijer.

Srbija neće zatvoriti granicu za crnogorske građane

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da Beograd neće uvoditi recipročne mere posle odluke Crne Gore da ne otvori granicu za državljane Srbije i ocenila da oni ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni.

Brnabić je za TV Pink rekla da Srbija neće zatvoriti granicu za crnogorske građane, ali da će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove.

„Nećemo sprečavati običnim crnogorskim građanima da posete Srbiju, ali hoćemo još snažnije i još oštrije sprečavati ulazak kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore koji su decenijama ubijali po Srbiji i terorisali naše građane“, kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da „pravi razlog“ za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, a ne i za Srbiju, ne leži u epidemiji korona virusa i broju zaraženih.

Istovremeno je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je odluka vlasti Crne Gore da ne otvore granicu za državljane Srbije smešan i besmislen čin u čijoj su osnovi politički razlozi, ali da Beograd za sada neće upućivati protestnu notu Podgorici.

Komentarišući odluku vlasti u Podgorici, Dačić je za Blic rekao da vlast crnogorskog predsednika Mila Đukanovića „namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore“.

„Mi smo doneli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da udju u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vernici SPC. Očito imaju problem sa srpskim narodom“, kazao je Dačić.

On je naveo da su posledice te odluke direktno i isključivo štetne po građane Crne Gore i ocenio da je crnogorska vlast zapravo rekla da toj zemlji nisu potrebni turisti iz Srbije.

„A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare. Ne znam šta građani Crne Gore o svemu ovome misle, posebno oni na primorju“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna goragranicesrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar