Cvijanović: Ne smeju biti zaboravljeni heroji odbrane RS

BANJALUKA – U spomen-kompleksu u Bok Jankovcu kod Gradiške obeleženo je 27 godina od odbrane Gradiške i Republike Srpske od agresije hrvatske vojske, kada je život izgubilo 16 srpskih boraca.

Obeležavanju godišnjice odbrane Gradiške, u okviru koje je služen parastos i položeni venci, prisustvovala je predsednica Srpske Željka Cvijanović, koja je poručila da 16 heroja koji su poginuli u Bok Jankovcu, braneći Gradišku i Republiku Srpsku ne sme biti zaboravljeno.

„Republika Srpska je naša sloboda, a jačina naših institucija je od nemerljivog značaja. Kada bi naše institucije prestale da funkcionišu izgubili bismo slobodu i zato ih moramo čuvati i jačati“, rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Ona je u naglasila da je, dolazeći u spomen-kompleks Bok Jankovac, kao predsednica Republike Srpske htela da pokaže odnos prema obeležavanju odbrane tog kraja.

„Podržavam ideju da ovaj događaj bude od republičkog značaja, kao i da naša deca uče o onome što je bilo u prošlosti, ali i o onome šta nas čeka u budućnosti“, istakla je Cvijanović.

Više od 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske „Berbir bojna“ u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 1992. godine u mestu Bokovi prešlo je reku Savu i napalo srpske odbrambene položaje.

Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen, uz 16 srpskih žrtava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    DODIK je „de facto“ RAZDELIO Republiku Srpsku —— >>> ISTOČNO od Brčkog i ZAPADNO od Brčkog , …# RASCEP, PODELA BIH # OSEČALO SE „odavno “ , DA JE BIH PODELJENA , pa Banja Luka očigledno je „ZAPADNO“ ORIJENTISANA # Sumnjivo je da NEMA VESTI O DODIKU ## Daleko je „otišao“ , NEMA POVRATKA ,OČEKUJEM „novog vođu ZA „Republiku Srpsku“ -sa SEDIŠTEM – na PALAMA, ZA Srbe iz HERCEGOVINE i iz Bosne istočno od SARAJEVA bliže DRINI(između Užica i Sarajeva ) ### #### Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! ##### NEMA VESTI O DODIKU ##### , DODIK PRIPADA Republici Srpskoj ZAPADNO od Brčkog ###### , on je „POPUSTIO“ SEBI #### ,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI , #### NEMA VESTI O DODIKU ! ######### DODIK je SAM izjavio :“ ONAJ KO PRISTUPI NATO JE IZDAJNIK“, „Pomozi Bože SRBIJI! Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! Samo Srpska Pravoslavna Crkva POVEZUJE SRBE! SRBI „preko Drine “ SU „dugo živeli u Austro-Ugarskoj“, POLITIČKO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA MOŽE USPOSTAVITI , samo Srpska Pravoslavna Crkva , „jedinstvo razlika“ , a TO JE UNIJA ILI KONFEDERACIJA SRPSKOG ŽIVLJA IZ SRBIJE uključujući Kosovo I Metohiju , SA BIH ( može MOŽDA i CG ) !