Da li će hrvatska policija reagovati na novi incident na Tompsonovom koncertu?

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po proustaškim nastupima, sinoć je na koncertu u Skradinu otpevao pesmu „Bojna Čavoglave“, a Skradinom je zagrmelo „za dom spremni“ uz istovremeno dizanje desne ruke cele publike, preneo je portal „Indeks“.
Izvikivanje tog ustaškog pozdrava na javnom prostoru predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, pa se postavlja pitanje hoće li reagovati policija, navodi portal.

„Indeks“ podseća da je pre dve nedelje Visoki prekršajni sud doneo presudu prema kojoj je izvođač pesme „Bojna Čavoglave“ pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava „za dom spremni“ na njenom početku.

Presuda je doneta 13. juna ove godine, a njome je kažnjen makarski pevač Mario Roso koji je Tompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije „Oluja“.

U presudi stoji da su pozdravi „za dom“ i „za dom spremni“ korišćeni i kao službeni pozdravi ustaškog pokreta u NDH, koji je nastao na principima fašizma i koji je utemeljen na rasizmu, te time simbolizuju mržnju prema ljudima različite rase i različitog verskog i etničkog identiteta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

incidentkoncert
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    ma neka dizu, da se zna ko su