Damjanović: Kontraprotest na Cetinju doživeo fijasko

PODGORICA – Protestnu šetnju danas na Cetinju protiv najavljene litije i molebana u organizaciji SPC, podgorički analitičar Igor Damjanović vidi kao „propali pokušaj“ organizacije „kontraprotesta“ vlasti u Crnoj Gori i ocenjuje da je šetnja na Cetinju doživela fijasko.

„Dok litije u crnogorskim gradovima okupljaju svakog četvrtka i nedelje više od 100.000 građana, na jedinom skupu pristalica tzv. Zakona o slobodi veroispovesti okupilo se nekoliko stotina ljudi iz cele Crne Gore. Pored klicanja fašističkim kolaboracionistima iz Drugog svetskog rata, sa skupa na Cetinju pozvalo se i na kršenje člana 46. Ustava Crne Gore, koji svim građanima garantuje pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti“, rekao je Damjanović Tanjugu.

„Sada imamo obrnut slučaj, da šačica pokušava da ugrozi pravo na legitimni protest stotina hiljada pravoslavnih vernika. Minimum koji su državni organi u obavezi sada da ispune je da na Cetinju stvore uslove za litiju i tako zaštite osnovna ljudska prava većine“, napomenuo je Damjanović.

Na najave da će sutra i na Cetinju biti održan moleban i litija u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, a u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, danas je u crnogorskoj prestonici održan „kontra“ protest i šetnja, pod geslom „Na Cetinje nema šetnje“.

Uz povike „Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana“ i „E viva, Montenegro“, okupljeni su klicali zelenašu i jednom od vođa Božićne pobune 1919. godine, Krstu Zrnovu Popoviću.

Pravoslavna Crkvena opština cetinjska saopštila je da će sutra na Cetinju biti održan moleban, ali da je uvažena sugestija Uprave policije Crne Gore da ne bude organizovana litija.

„Argumentacija policije je bila da su u posedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage. Mitropolija je upoznala policiju da sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar