Danas u Mostaru trilateralni sastanak BiH, Srbije i Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Mostaru gde će biti održan trilateralni sastanak Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prema najavi iz Mostara, tri člana Predsedništva BiH – predsedavajući Dragan Čović, i članovi – Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, dočekaće najpre predsednika Vučića, a zatim i predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović ispred sedišta hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Trilaterlani sastanak treba da počne u podne.

U isto vreme biće održan i neformalni sastanak šefova diplomatije tri zemlje.

Nakon toga predviđen je sastanak članova Predsedništva BiH, predsednika Hrvatske i Srbije sa ministrima spoljnih poslova.

Nakon tog sastanka predviđeno je da se medijima obrate Vučić, Čović i Grabar-Kitarović.

Tročlano Predsedništvo BiH u čast predsednice Hrvatske i predsednika Srbije prirediće radni ručak.

Uoči trilateralnog sastanka Čović u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu kaže da očekuje kontinuitet prethodnih razgovora, vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

„Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora, kako bi na neki način predupredili iskušenja koja su pred nama, zemljama jugoistocne Evrope, kada je u pitanju evropski put i sve što je postavljeno pred nas, a posebno rešavanje medudržavnih pitanja. Tu pre svega mislim na granicno pitanje“, kaže Čović.

Ovo je, kako kaže, prilika da se kompletna evropska perspektiva zajednički razmotri i vidi kako jedni drugima mogu da pomognu.

Čović porucuje i da bi bilo dobro ako bi bošnjacki clan Predsedništva napravio dobar iskorak prema Srbiji.

Nada se da se u Mostaru neće desiti iznenadenje poput onog u Beogradu, kada je bošnjacki clan Predsedništva prakticno odustao od dogovora.

Čovic kaže i da će jedna od tema sutrašnjeg sastanka biti i pitanje granice izmedu Bosne i Hercegovine i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

graniceMostartrilaterala
Komentari (0)
Dodaj komentar