Danilović:BS nije zanimao genocid dok su delili funkcije

PODGORICA – Poslanik i predsednik Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, nazvao je licemernom najavljenu inicijativu Bošnjačke stranke da parlament prizna „genocid u Srebrenici“ i upitao zašto Bošnjačka stranka traži novo izjašnjavanje o Srebrenici sada, kada je do juče bila deo izvršne vlasti.

Opoziciona Bošnjačka stranka, koja je ranije najavila inicijativu da parlament Crne Gore prizna „genocid u Srebrenic“ smatra da bi bilo, kako navode, „demokratski i ljudski“ da lider UCG, stranke koja u svom nazivu govori da želi da ujedinjuje, a ne da deli Crnu Goru, 25 godina od „genocida u Srebrenici“, podrži njihovu inicijativu.

„Pošto je Ujedinjena Crna Gora članica vladajuće većine, red bi bio da ispoštuje Sporazum na koji su se obavezali, da će nastaviti prozapadni kurs i podržavati tekovine zapadanih demokratija. U tom smislu, verujemo da će sjediti odluku Senata SAD, koji je usvojio Rezoluciju o BiH, konstatujući da se u Srebrenici desio genocid“, navodi se u saopštenju BS, preneo je portal RTCG.

Iz te partije dodaju da je ovo prilika da nova vlada pokaže svoj demokratski kapacitet tako što će podržati njihovu inicijativu.

Danilović je pozvao Bošnjačku stranku da doprinese međunacionalnom miru i razumevanju, uz ocenu da je vrh te stranke dlučio da prednjači u razarajućoj politici.

Komentarišući inicijativu Bošnjačke stranke podsetio je da se Skupština Crne Gore 2009. godine odredila prema tom, kako je naveo, „užasnom zločinu“.

„Bili su deo vlade kod premijera (Mila) Đukanovića, onoga koji je bio premijer i u trenutku srebreničkog stradanja! I kod Markovića koji je bivao ‘komandant’ javnih i tajnih službi bezbednosti. U poslednjih nekoliko godina rukovodstvo BS bilo je neuporedivo agilnije u jagmi oko funkcija ‘po dubini’. Umjesto ‘rezolucija’ u tišini su se raspoređivali po ministarstvima. Da ne pominjemo uprave i javna preduzeća…“, naveo je Danilović u saopštenju, preneo je portal RTCG.

Licemerno je, kaže Danilović, „po ko zna koji put, potezati mrtve, umorene u zločinu, masakrima i krvavoj nesreći svih, da bi se pokrila vlastita politička golotinja ili nesporazumi u stranci“.

Istakao je i da Bošnjačka stranka, kao deo prethodne vlasti, nije uradila ništa da se rasvetli zločin u Štrpcima ili stavi tačka na deportaciju Muslimana iz Crne Gore u vreme kada je aktuelni predsednik Milo Đukanović, takođe, „bio kreator života i smrti“.

„BS nikada nije osudila najstrašniji genocid u dvadesetom veku koji je Turska sprovela nad Jermenima. BS nije sprečila ni jedno preglasavanje u Skupštini kojim su građani Crne Gore dovođeni na rub sukoba i nesreće. BS je koristila svoju poziciju neophodnog činioca vlasti da ospori i stigmatizuje najvažnije istorijske ličnosti Crne Gore. Petar II Petrović Njegoš postao je tako genocidni pesnik i pisac iako se sa tim ocenama jedne ucenjivačke stranke nikada nisu složili vodeći bošnjački intelektualci iz regiona“, naveo je, izmđu ostalog, Danilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar