Delimično obnovljen putnički železnički saobraćaj između Atine i Soluna

Skoro pet nedelja posle železničke katastrofe u kojoj je poginulo 57 ljudi, putnička železnička veza između Atine i Soluna, drugog po veličini grada, u severnoj Grčkoj, delimično je danas obnovljena.

Na toj pruzi, između Atine i Soluna, u klancu Tembi, kod grada Larise, 28. februara uveče putnički voz se čeono sudario s teretnim, što je bila najveća železnička nesreća u Grčkoj.

Na današnjem prvom putovanju između Atine i Kalambake bili su ministar saobraćaja Jorgos Gerapetritis, predsednik kompanije koja upravlja mrežom (OSE) kao i zvaničnici kompanije „Helenik trejn“ (Hellenic Train), zaduženi za teretni i putnički saobraćaj. Široko promovisano današnje putovanje imalo je za cilj da umiri javnost.

Šef stanice na dužnosti u trenutku nesreće, Vasilis Samaras (59), priveden je. On je priznao svoju odgovornost za direktan sudar dva voza.

Optuženi su i jedan železnički inspektor i još dvojica šefova stanica koja su neiskusnog Vasilisa Samarasa ostavila samog tokom službe.

Iako se odgovornost u početku pripisivala uglavnom ljudskoj grešci, nesreća je obelodanila kašnjenje države u modernizaciji sistema bezbednosti železničkog saobraćaja.

„Ovi hronični nedostaci se ne mogu otkloniti preko noći, za to je potrebno vreme“, rekao je direktor OSE Panajiotis Terezakis za AFP.

„Naša dužnost je da imamo železnicu koja ispunjava sva naša očekivanja, modernu železnicu koja može da se razvija i da bude među najboljima u Evropi. To je obaveza države, ali i naš dug žrtvama tragične nesreće“, rekao je danas novinarima medijima ministar saobraćaja Gerapetritis.

Posle nesreće su preduzete dodatne mere bezbednosti: smanjena brzina vozova, manje polazaka vozova, na svakoj stanici po dva šefa stanice i dva mehaničara.

Ministar saobraćaja je takođe uveravao da se „ulaže veliki napor da se svi ugovori koji se odnose na signalizaciju i daljinsko upravljanje sprovedu na vreme, kako bismo do kraja septembra imali potpunu bezbednost i ispunjavali međunarodne standarde“.

Ministar je naglasio da je razvijena „saradnja“ s vladama Francuske i Nemačke u modernizaciji grčke železničke mreže.

Od 22. marta već saobraćaju međugradski putnički vozovi između Atine i njenog međunarodnog aerodroma i obližnjeg grada Halkide. Nedelju dana kasnije krenuli su teretni vozovi od Pireja, velike komercijalne tranzitne luke i Soluna.

Nesreća je veliki udarac za vladu Kirijakosa Micotakisa koja je na vlasti četiri godine, a želi da obnovi mandat na opštim izborima u Grčkoj 21. maja.

Pošto je u početku nesreću pripisao „uglavnom ljudskoj grešci“, Micotakis je na neki način preuzeo dgovornst i priznao „hronične“ manjkavsti železnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar