Deo medija u Federaciji BiH neprimereno o patrijarhu SPC

SARAJEVO – Deo medija u Federaciji BiH piše danas o smrti patrijarha srpskog Irineja na neprimeren način, ocenjujući njegovu ostavštinu kao poglavara srpske Crkve, kojom se njegova svetost, inače, obraćala vernom narodu, isključivo kao veoma spornu.

Tako sarajevski dnevnik Oslobođenje navodi delove iz patrijarhove zvanične biografije, ali ističe da u njoj ne piše ono što je, kako navode, dobro poznato, a to je da je „Irinej bio žestoki negator genocida u Srebrenici“ i da je „strastveno podržavao ideju ‘velike Srbije'“.

List piše da je patrijarh navodno tvrdio da su Bošnjaci planirali genocid u Srebrenici i to „potkrepljuju“ njegovom izjavom da je „Srbija svuda gde žive Srbi“.

Zameraju Irineju to što je, kako kažu, tokom jedne posete Banjaluci Milorada Dodika nazvao predsednikom „najnovije srpske države“, ali i to što je rekao da je Republika Srpska nastala na „Božjoj pravdi i istini“.

Citirana je i izjava patrijarha iz januara 2017, kada je pozvao na život u međusobnoj bratskoj ljubavi i na pomirenje hršćanskih crkava i istovremeno poručo da „dok je Srba, biće i Kosova!“, kao i njegovih reči da je „Kosovo duša Srbinova!, i zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jeruzalem“.

Sarajevski portal Klix u istom tonu piše da je patrijarh bio promoter „velike Srbije“ i istovremeno „negator genocida u Srebrenici“.

Portal podseća na patrijarhovu izjavu da „za Srbiju i RS granice ne postoje, da ne smeju i da ne treba da postoje“, jer smo, kako je govorio, „mi jedan narod“.

Tome dodaju i patrijarhovu izjavu da „samo bošnjački preci znaju zašto su promenili veru“ i da su svi oni „potomci Savini“.

Navode i da su stavovi pokojnog patrijarha o Kosovu još radikalniji, zbog čega je, kazu, imao sporove sa političkim liderima u Srbiji, pa i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pisanju o srpskom patrijarhu isključivo iz negativnog ugla ili ugla iz kojeg se vidi samo negativno pridružio se i portal Radiosarajevo, koji piše da će Irinej biti upamćen po, kako navode, „nacionalizmu i izjavama koje su podsticale mržnju“.

Oni su se prisetili božićne polsanice patrijarha iz 2014. godine u kojoj je koristio reči navodno „četničkog pokliča“ – „Za krst časni i slobodu zlatnu“.

A zameraju mu i to što nije krio podršku ni, kako kažu, „secenionističkoj politici“ Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar