Dimitrov: Identitet i jezik, najsvetija pitanja za Makedonce

SKOPLJE – Niko ne može da kaže makedonskom narodu ko je i kojim jezikom govori prema međunarodnom i evropskom pravu, izjavio je zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropske integracije Nikola Dimitrov.

Komentarišući odluku Bugarske da blokira pristupne pregovore Severne Makedonije sa EU, Dimitrov je rekao da se nijedna vlada „za sedam meseci, sedam godina ili 700 godina“ neće saglasiti da makedonski jezik i identitet budu predmet rasprave.

„Ključno je da nas Bugarska prihvati onakve kakvi smo jer bi to u velkoj meri pomoglo negovanju prijateljskih odnosa naših zemalja“, rekao je Dimitrov, ističući da su jezik i identitet najsvetija pitanja za Makedonce.

Rekao je da pravo Severne Makedonije na samoodređenje mora da se razume, prenosi MIA.

„Tražimo osnovno poštovanje, tražimo da poštuju naše dostojanstvo jer imamo zajedničku istoriju, ali bismo voleli da imamo i zajedničku evropsku budućnost,“ zaključio je Dimitrov.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je Sofija obavestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi pregovaracki okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja.

Sofija je pre dva meseca poslala memorandum zemljama članicama EU u kome je zahtevala da u pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom budu i sporna pitanja između Skoplja i Sofije.

Bugarski vlasti zahtevaju da se makedonski jezik u zvaničnim dokumentima EU obeležava kao zvanični jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da makedonski vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko poreklo.

Severna Makedonija je u martu ove godine dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU.

Predviđeno je da ta zemlja počne pristupne pregovore do kraja 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar