Dimitrov: Odluka Ivanova je beg od odgovornosti

SKOPLJE – Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov izjavio je danas da nije iznenađen porukom predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da neće glasati na referendumu o sporazumu sa Grčkom i priključenju EU i NATO, 30. septembra, i nazvao to begom od odgovornosti.

Posebno je Ivanovu zamerio to što tu poruku nije poslao dok je bio u Makedoniji, već tek kada je otišao u inostranstvo.

Ivanov je već ranije rekao da neće glasati na referendumu, jer će tada biti u SAD, gde će, između ostalog, učestvovati na zasedanju Generlne skupštine UN.

Dimitrov smatra da se Ivanov prečesto poziva na zaštitu Ustava, te dodao da se Ustav ne može zastiti kršenjem zakona.

Objasnio je da Makedonija nema predsednički sistem, već parlamentarnu demokratiju.

„Predsednik ne stavlja veto na rezluciju. Zakon o sporazumu sa Grčkom kada je drugi put glasano, predsednik je bio u obavezi da ga potpise. Mi smo demokratska država, gde odlučuju građani o svojim predstavnicima“, rekao je Dimitrov i dodao da je referendum najdemokratskija stvar u demokratiji.

Podsetio je da je u sporu sa Grčkom Makedonija izgubila 27 godina i dodao da samo oni koji učestvuju u donošenju odluka, odlučuju o budućnosti zemlje.

„Pozicija (predsednika države) je prva najodgovornija pozicija u našoj zemlji po protokolu i Ustavu. Njegova dužnost je da građanima pokaže put, rekao je Dimitrov.

Ivanov je, naime, odbio da potpiše dva zakona o kojima je makedonski parlament glasao u dva navrata. Nije potpisao Zakon o jeziku, koji predviđa uvođenje albanskog jezika kao drugog službenog jezika u Makedoniji i Zakon o sporazumu sa Grčkom, koji predviđa promenu imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar