Dimitrov: Ojačaće nacionalizam ukoliko ne dobijemo datum

SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov smatra da će njegova država oslabiti, dok će skeptici, nacionalističke snage i populisti ojačati, ako Severna Makedonija ne dobije datum za pregovore sa EU, u oktobru ove godine.

„Ako nemamo perspektivu, a to je ulog u septembru, oslabićemo, dok će skeptici, nacionalističke snage i populisti ojačati, to će pomoći onima koji sumnjaju u evropski projekat, dok će nam pozitivna odluka pomoći da kažemo da su stvari u našim rukama“, rekao je Dimitrov, prenosi makedonski Plus.info.

On je izrazio svoj optimizam u donošenju pozitivne odluke na Savetu EU 15. oktobra i smatra da njegova zemlja poseduje veoma ubedljive argumente, pre svega, kako naglašava, „očigledan napredak ka pravoj evropskoj demokratiji“, kao i postizanje sporazuma sa Grčkom i Bugarskom.

„Imamo razumevanje za zabrinutost nekih zemalja članica EU oko toga kako da se proces pristupanja učini strožim i više orijentisan ka promenama, što je u srcu interesa stanovništva regiona“, zaključuje Dimitrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar