Dodik: Čak i ako se BiH raspadne, ne sme biti nasilja

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da u BiH ne sme biti politički motivisanog nasilja, čak i ako bi se raspala.

„Čak i ako se BiH raspadne, ne sme biti nasilja, a sve su opcije otvorene“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka s hrvatskim članom Predsedništva BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Navodeći da od Bosne i Hercegovine „ne očekuje ništa dobro“, Dodik je kazao da nije za destabilzaciju zemlje, već za poštovanje izvornog Dejtonskog porazuma, optuživši visoke predstavnike medjunarodne zajednice u BiH da su godinama „narušavali medjunarodno pravo“ prenošenjem nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, i drugim odlukama.

Dodik je rekao da je s Čovićem razgovarao i o vanustavnom i vaninstitucionalnom delovanju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s podnošenjem zahteva za reviziju presude pred Medjunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

„Tome je došao kraj i nećemo dozvoliti da se to više radi. Što se mene tiče, Izetbegović je sprečio da se zloupotreba više ikada u budućnosti desi“, kazao je Dodik.

Istakao je da u ime BiH „niko sam ne može da govori“, što se potpuno podudara sa Čovićevim stavom da ne može drugi narod da bira hrvatske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar