Dodik: Odustajemo od ideje da dogodine bude referendum o samostalnosti RS

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je danas izjavio da odustaje od ideje da se u RS sledeće godine održi referendum o samostalnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Dodik je rekao da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini biti razmatrana kasnije, osim ako se „ne stvore neke ekstremni uslovi za njegovo održavanje“.

„Kao odgovorna politička partija, ceneći medjunarodne okolnosti i neobezbedjen konsenzus u okviru Republike Srpske – jer je nemoguće obezbedititi konsenzus o bilo kom pitanju s članicama (opozicione srpske političke partije) Saveza za promene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati“, rekao je Dodik u Bijeljini, gde je održano dvodnevno savetovanje SNSD-a.

Sabor SNSD je 2015. godine usvojio Deklaraciju u kojoj je najavio da bi se 2018. godine mogao održati referendum o samostalnosti RS, zbog čega je došao na udar medjunarodne zajednice.

„Nemoguće je izgraditi konsenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost Republike Srpske, (predsednik NDP-a Dragan) Čavić ne želi samostalnost Srpske, ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti, tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane“, kazao je Dodik.

Dodikje naglasio da SNSD pitanje referenduma o status RS „ostavlja za kasnije“, da se, kako je naveo, o tom pitanju ne bi podelilo društvo u RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar