„Događaji u Evropi i Hrvatskoj podsećaju na vreme pre Drugog svetskog rata“

Ono što se poslednjih godina događa u Hrvatskoj i ostatku Evrope sve više podseća na godine pre Drugog svetskog rata, smatra predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus i ocenjuje da napad ispred sinagoge u nemačkom gradu Haleu predstavlja upozorenje i za Hrvatsku.

Kraus je u izjavi za hrvatski portal Index primetio da je antisemitizam u porastu u Nemačkoj i čitavoj Evropi, a od tog trenda, kako je naveo, nije izolovana ni Hrvatska.

„Na to stalno upozoravamo, zato što se jedino vaspitanjem i realnim gledanjem u prošlost može sprečiti rast desnog ekstremizma, na šta posebno upozoravamo s obzirom na događaje u Hrvatskoj. Što se tiče ispada antisemitizma, mogu reći da ih nema puno, ali što se tiče nacionalistickih, verskih i drugih ispada, njih vidimo svakodnevno, ali se na njih ne reaguje adekvatno. Prema tome, ovo je upozorenje i za nas“, rekao je Kraus. .

On je dodao da dok god se u Hrvatskoj ne budu kažnjavali ti ispadi, mogu se očekivati takve stvari.

„Već sam rekao da događanja poslednjih godina i u Evropi i u Hrvatskoj sve više podsećaju na godine pre Drugog svetskog rata. A antisemitizam je uvek tinjao“, upozorio je Kraus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antisemitizamevropazagreb
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Zoran Zemun

    Suva istina, steta sto to vise nikog ne interesuje, niko se ne uzbudjuje. Zapad je odavno prekoracio sve moguce moralne granice: svima je sve oprosteno, krvati ustasuju, nacisti se rehabilituju u ukrajini, katolicka crkva vrvi od pedofila i fansijskih kriminala, vojtila je direktno otpoceo rat u Jugoslaviji (koji papa ili koji kardinal ce ikad odgovarati?)….Primera bezobrazluka, nepostenja na pretek. Jevreji is Srbi su samo kolateralna steta na koju niko ne obraca paznju. Vazno da svi budemo tolerantni prema gejevima…to je jedino „politicaly correct“…

  • Ivan

    Kraus samo pokušava zaštititi vladajuću oligarhiju u Hrvatskoj. Ta oligarhija ,proizišla iz komunističke partije je opljačkala zemlji i vrijeme joj polako ističe. Mislim da je slično stanje i u srbiji..

  • Ivan

    Kraus samo pokušava zaštititi vladajuću oligarhiju u Hrvatskoj. Ta oligarhija ,proizišla iz komunističke partije je opljačkala zemlji i vrijeme joj polako ističe. Mislim da je slično stanje i u srbiji..