Drakulović: Bolje kriv na slobodi nego nevin u zavoru

PODGORICA – U nastavku iznošenja završne reči u Višem sudu u Podgorici u procesu za pokušaj terorizma na izborni dan oktobra 2016, advokat Eduarda Šišmakova, Radonja Drakulović, zatražio je oslobađajuću presudu za sve okrivljene u tom postupku.

„Bolje kriv na slobodi nego nevin u zatvoru. Nemojte da šaljete nevine ljude u zatvor“, poručio je Drakulović.

On je kazao da tokom suđenja nisu sprovedeni validni dokazi, te da nije ni ustanovljen identitet njegovog branjenika.

„Mi u konkretnom slučaju nemamo nijedan dokaz koji potkrepljuje izjave svedoka saradnika, a što je najinteresantnije njegov iskaz opovrgavaju mere tajnog nadzora, odnosno materijalni dokazi“, kazao je advokat Drakulović, preneo je portal RTCG.

On je naveo da materijalni dokazi ukazuju na to da kriminalnog plana nije ni bilo.

Naveo je i da je Sinđelić znao da se prisluškuje i da je njegov zadatak bio da „namesti“ što više ljudi.

Kao interesantno Drakulović je izneo to što je svedok saradnik uglavnom komunicirao preko otvorene veze a, kako dodaje, svaki građanin zna da članovi ozbiljne kriminalne grupe komuniciraju putem šifrovanih poruka.

„Ja sam siguran da iza ovakvog amaterizma ne može stajati ni obična kriminalna organizacija, a kamoli obaveštajna služba kao što je ruska „, naveo je advokat Drakulović.

„Ko hoće da veruje da je ovo trebalo da se desi, može da poveruje i treba samo da zažmuri. Neko će reći: ‘dobro nije baš tako, bilo nešto su mutili’..Moram podsetiti da se okrivljenim ne sudi za ‘bilo je nešto’, nego za konkretne radnje“, naveo je Drakulović.

Zorica Drašković, advokatica Vladimira Popova, kazala je da je u postupku dokazano da njen branjenik nije izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Navela je i da su u dokaznom postupku potvrđeni njeni navodi da optužnica ni u formalnom, ni u materijalno-pravnom smislu nije utemeljena. Drašković je zatražila oslobađajući presudu za njenog branjenika.

Advokat Dušan Jovović, odbrana okrivljenog Bratislava Dikića kazao je da njegov branjenik nije priznao izvršenje krivičnog dela, kako je to tužilac ustvrdio u završnoj reči.

Jovović je naveo i da je na sudu velika odgovornost, jer je postupak bio pod stalnim medijskim pritiskom.

“Dikić nikada nije priznao izvršenje krivičnog dela niti je pristao na nasilje”, kazao je advokat Jovović.

On je rekao da će opovrgnuti svaki navod optužnice.

“Nijedan navod optužnice nije dokazan, već naprotiv opovrgnut je”, kazao je advokat Jovović.

Specijalni tužilac Saša Čađenović juče je na kraju završne reči od suda zatražio da optužene ruske državljane Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova kazni maksimalnom kaznom zatvora, ističući da se samo na taj način može postići svrha kažnjavanja.

On je na kraju završne reči za okrivljenog Milana Kneževića predložio blažu kaznu, a za Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića strože kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar