Državljanin BIH uhapšen u Nemačkoj je Adis Abaz

SARAJEVO – Muškrac iz Bosne i Hercegovine koji je uhapšen u Nemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine je 39-godišnji Adis Abaz, prenose bosanskohercegovački mediji.

Abaz je po poternici belgijske policije uhapšen pre sedam dana, a kako prenose mediji, nemačke vlasti spremaju njegovo izručenje Belgiji.

Kako prenose „Nezavisne“, Abaz je rođen u Zenici, a u BiH je bio hapšen u više policijskih akcija zbog organizovanog kriminala u vezi sa međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dve i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

Sud BiH je u martu ove godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Abaz je hapšen i u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji i dalje prema zemljama EU. Tada mu je određen pritvor, ali je brzo ukinut, a određene su mu mere zabrane.

Tužilaštvo u Drezdenu ranije danas je saopštilo da je uhapšen 39-godišnji osumnjičeni iz BiH.

Iz Ambasade BiH u Nemačkoj ranije je rečeno je da još nemaju zvanične informacije o hapšenju svog državljanina i da ne znaju dentitet uhapšenog.

„Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog podsticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući napad na koncertnu dvoranu Bataklan 13. novembra 2015. godine u Parizu“, naveli su njemačka federalna policija i tužilaštvu u Drezdenu u zajedničkoj izjavi.

U velikim terorističkim napadima u parizu 2015. godine, među kojima je i masakr u dvorani Bataklan, ubijeno je više od 150 ljudi, a odgovornost je preuzela Islamska država.

Trojica napadača ubila su 90 ljudi za vreme koncerta u Bataklanu, dok su drugi teroristi ubijali po pariskim terasama barova i restorana i blizu fudbalskog stadiona u predgrađu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar