Duško Marković i zvanično mandatar za sastav nove vlade Crne Gore

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović predložio je danas kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Duška Markovića za mandatara za sastav nove vlade.

„Moja ustavna obaveza je da predložim poslanika s liste koja je osvojila najviše mandata. Smatram da je to logika izbora. Duško Marković treba da bude mandatar koji će biti posvećen integracijama i ekonomskom napretku“, kazao je Vujanović posle konsultacija s parlamentarnim partijama.

Vladu bi, po njegovim rečima, trebalo što pre formirati „zbog spoljnopolitičkih ciljeva, ali i zbog intenziviranja ekonomskog razvoja“.

DPS Mila Djukanovića je na izborima 16. oktobra osvojila najviše glasova i dobila 36 od 81 mandata u Skupštini. Djukanović je odlučio da ne bude mandatar, iako je predvodio izbornu listu.

Djukanović je danas kazao posle konsultacija da očekuje formiranje vlade u narednih par sedmica.

Marković je ranije razgovarao sa manjinskim partijama i Socijaldemokratijom o formiranju vlade i očekuje se da će te partije sa DPS-om činiti buduću izvršnu vlast.

Opozicija koja je na izborima zajedno osvojila ukupno 39 mandata, tražila je od Vujanovića mandat za sastavljanje prelazne vlade koja bi pripremila nove izbore. Opozicija ne priznaje rezultate izbora, jer smatra da u atmosferi navodnog pokušaja državnog udara gradjani nisu mogli slobodno da glasaju.

Noć uoči glasanja uhapšena je grupa državljana Srbije osumnjičenih da su s ruskim nacionalistima planirali nasilno preuzimanje vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar