DW posle odluke Sobranja: Nacionalizam u ćorsokaku

BON – Nemačka štampa pozabavila se Makedonijom nakon odluke Sobranja da počne procedura ustavne promene koja će značiti i promenu imena države, a kako piše Dojče vele ta odluka se tumači kao korak u pravcu EU i NATO, a protiv nacionalizma.

Nemački list Handelsblat u tekstu „DA za promenu imena je poraz za nacionalizam na Balkanu“, piše da je zbog DA za promenu imena u Severna Makedonija u parlamentu, Hristijan Mickoski iz opozicione VMRO-DPMNE zapenio od besa.

List navodi da je opoziciona VMRO-DPMNE do poslednjeg trenutka svim sredstvima pokušavala da spreči postizanje dvotrećinske većine za preimenovanje bivše jugoslovenske republike, kao i da Mickoski „očito nije primetio da je svojim ultranacionalizmom sam sebe izolovao“.

„Težak slučaj Makedonije pokazuje: neki put može da potraje veoma dugo dok ne sazri saznanje da nema prave alternative za Evropu. Jer, velike sile Rusija i Kina nemaju u stvarnosti mnogo toga da ponude balkanskim zemljama. Rusija u Jugoistočnoj Evropi ima pre svega strateške interese. Njoj nije zaista stalo do ekonomskog napredovanja zemalja tog regiona. Osim toga, Rusija zbog sopstvene slabe privrede nema mnogo šta da ponudi na ekonomskom planu“, navodi list u komentaru.

Dodaje se da Kina na region gleda samo kao na transportnu rutu za svoju robu na Novom putu svile – u pravcu Zapadne Evrope, kao i da Peking nije ozbiljno zainteresovan za održivi razvoj siromašnih balkanskih zemalja što „postaje sve jasnije vladama od Beograda, preko Tirane, do Skoplja“.

Dnevnik Zidojce cajtung piše da je politici potreban jasan kompas, ali da ponekad „igla preti da će poludeti“.

„Na primer, u toj maloj zemlji na Jugu Evrope, koja bi zapravo rado da se pridruži Zapadu, a da bi to uspela, najpre mora da se locira na sever. Nikakvo cudo što se politika u Makedoniji godinama vrti u krug“, piše list i dodaje da sudbina zemlje zavisi samo od nekoliko slova – ako od Makedonije postane Severna Makedonija, put ka članstvu u NATO i EU će biti otvoren.

„To što je Aleksandar Makedonski više od 2.300 godina nakon propasti svog carstva ponovo mogao da se nađe u središtu jednog političkog konflikta, pokazuje koliko je bizaran spor oko imena izmedu Grčke i Makedonije. I pored toga, on je tri decenije ometao razvoj Makedonije. Sada je krajnje vreme da se svi pobrinu za budućnost“, piše Zidojce cajtung.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar