Džaferović: Turska i Erdogan su bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana

 Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da su odnosi BiH i Turske bratski i prijateljski, ističući važnost postojanja dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje.

„Turska i predsednik Erdogan su veliki prijatelj Bosni i Hercegovini“, kazao je Džaferović posle sastanka članova Predsedništva BiH sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

Navodeći da Turska „ne traži ništa od BiH“, on je istakao da je „zahvalan takvom prijatelju kakav je Erdogan svim gradjanima i celoj BiH“.

Dalje je ocenio da su dosadašnji bilateralni odnosi i sastanci održani u prethodne tri godine bili na najvišem nivou.

„Republika Turska i predsednik Erdogan su bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana i to je vrlo važna činjenica i mi molimo Tursku i predsednika Erdogana da nastave sa politikom stabilizacije na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Džaferović.

Dodao je da Turska ima brojne inicijative, počevši od trilateralnih sastanaka sa BiH i Hrvatskom, kao i sa BiH i Srbijom, navodeći da se uskoro planira održavanje trilateralni sastanak predstavništva Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Bosna i Hercegovina je na svom NATO putu, evroatlantskom putu, ali u okviru toga jako je važna saradnja s našim prijateljima kakva je Turska, koja ima svoj evropski put, a podržava i put BiH“, kazao je Džaferović.

On je izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd nazvao još jednim „stabilizirajućim projektom“ na Balkanu.

„Ostalo je da parlament Turske ratifikuje taj sporazum i da se počne graditi autoput. Ja sam za to da se počne graditi na više mesta i kad je u pitanju i severna i južna konekcija“, kazao je Džaferović.

Još je kazao da je potpisani sporazum o slobodnoj trgovini dve države u maju 2019. godine, ocenivši da je taj sporazum ratifikovan, ali da nisu iskorištene sve njegove pogodnosti.

„Turska je dala Bosni i Hercegovini najbolje uslove u odnosu na sve druge države sveta. Moramo se organizovati da to iskoristimo“, istakao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Džaferović je zaključio da je BiH potreban mir i funkcionisanje institucija da bi zemlja išla napred.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar