Ekonomist: Zašto se BiH nije raspala?

Britanski Ekonomist objavio je analizu u kojoj objašnjava zašto se BiH nije raspala nakon rata i pored velikih nacionalnih razlika i nestabilne vlasti, prenosi B92.

Kako piše u analizi, koju prenosi klix.ba, glasine o „smrti BiH su u velikoj meri preuveličane“.

“Snaga BiH leži u entitetima i kantonima, a ne nacionalnoj vladi, a slično se dešava u Švajcarskoj. Fokusiranje na rezultate, a ne na nazive posla, otkriva jačinu zemlje. BiH može imati pet predsednika i bezbroj premijera, ali izbori u ovoj zemlji pokazuju konstantnu mućkalicu stranaka i koalicija koje preuzimaju vlast“, stoji u analizi britanskog magazina.

Kako dalje navodi Ekonomist, iako vladavina u BiH zna biti nefunkcionalna, strahovi od povratka nasilju dovode do pomirenja.

“Predsednik Republike Srpske već godinama preti kako će održati nezakoniti referendum o nezavisnosti. Međutim, verovatno zabrinut zbog potencijalnih sukoba i nedostatka podrške iz inostranstva, on se povukao, piše Ekonomist.

Dodaje se da su “Bosanci oduvek uspevali ostaviti svoje razlike po strani kako bi formirali vlade na svim nivoima, dok ih u Severnoj Irskoj od januara nema nikako“.

“Bosanci i Hercegovci imaju tendenciju da budu daleko fleksibilniji od onoga kakav im kredibilitet daju autsajderi. Na primer, u Vladi Republike Srpske ima nekoliko Bošnjaka i Hrvata koji rade zajedno sa srpskom nacionalističkom strankom predsednika RS-a koja je posvećena referendumu“, piše u tekstu.

Sistem u BiH, prema pisanju Ekonomista, stavlja naglasak na konsenzus.

“Formalno ili neformalno, vladama u BiH su potrebni partneri koji će često dolaziti iz različitih etničkih grupa. Međutim, Bosna se borila da odbaci staru reputaciju. Geralda Knausa, šef Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) u berlinskom istraživačkom centru, kaže kako je „kliše da je BiH jedinstveno nefunkcionalna i da su Bosanci i Hercegovci neracionalno opsednuti etničkom pripadnošću kao nigde u Evropi“. On za ovakve klišee delimično krivi tešku situaciju u zemlji. Kako kaže Knaus, autsajderi i Evropska unija, za čije članstvo je BiH aplicirala, postavili su uslove koje BiH ne može ispuniti, a koji se uzimaju kao dokaz da je Bosna jedinstveno nefunkcionalna. U prošlosti, na primer, EU je tražila ustavnu reformu. Međutim, Bosanci i Hercegovci su se pokazali nesposobnim da to urade, što je povuklo zemlju daleko iza njenih suseda. Kako kaže Knaus, to je začarani krug“, stoji u analizi Ekonomista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BiHekonomist
Komentari (0)
Dodaj komentar