Eraković:DPS-u nije namera da ukida SPC, ali…

PODGORICA – Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića nije namera da ukida Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, niti će se mešati u njene poslove, izjavio je novi potpredsednik te opozicione partije Jevto Eraković.

Dodao je da DPS, s druge strane, neće dozvoliti da se crkva, kako je rekao, „grubo meša“ u poslove države.

Eraković je pozvao predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da, kako kaže, propovedaju „pravu pravoslavnu veru“, onu koja ne poznaje podele i da se tako angažuju u pomirenju građana.

Na pitanje podgoričke Pobjede kako komentariše „otvoreno mešanje SPC u politički život“ i kakav je budući odnos DPS-a prema verskim ogranizacijama, Erakovic kaže da su pravi vernici, verujući ljudi, „blago Crne Gore, prednost i bogatstvo“.

Prema njegovim rečima, deo najbolje Crne Gore su ljudi koji iskreno veruju u Božje zapovesti, koji znaju da se pokaju, da oproste i promene, koji ne dele ljude u Crnoj Gori po bilo kom osnovu, koji imaju pomirljivi ton među različito mislećim građanima Crne Gore, koji to bogatstvo različitosti neguju i hrane ljudskim i pravim vrednostima.

„Takve vrednosti su nama potrebne, i ne dozvolimo da se zloupotrebljavaju vere u Crnoj Gori“, naveo je Eraković.

Dodaje da država mora da bude odvojena od crkve, ne sme se, kaže, dozvoliti politizacija i zloupotreba verskih osećanja građana.

„Svedoci smo grubog nasrtaja SPC na građanske vrednosti i pokušaja da se parlamentarne klupe i dijalog zamene monologom crkvene propovedi. Nije nama stalo da ukidamo SPC, niti da se mešamo u njene unutrašnje stvari, ali nećemo dozvoliti ni da se ona grubo meša u politički život, da upravlja državom, obrazovanjem, ekonomijom“, naveo je Eraković u intervjuu za Pobjedu.

Dodao je da DPS poštuje istoriju i tradiciju svih verskih zajednica koje se uklapaju u savremenu građansku državu, ali tvrdo stoji na stavu da će državom Crnom Gorom upravljati njen parlament i građani, a ne bilo koja verska organizacija.

„Ne dozvolimo da nas pod plaštom Srpske pravoslavne crkve bilo ko deli u Crnoj Gori“, rekao je Eraković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar