Erdogan protiv nametanja izmena Izbornog zakona u BiH

SARAJEVO – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da se protivi bilo kakvom nametanju odluka kada je reč o izmenama Izbornog zakona BiH.

“Odluke u vezi Izbornog zakona lideri treba da donesu i ne treba nam intervencija visokog predstavnika. To se kosi s demokratskim principima”, rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH i ministrima u Savetu ministara BiH.

Ukazao je da je ostalo još mesec do izbora i da za izmene Izbornog zakona nema vremena.

“Intervencija visokog predstavnika je pretnja demokratskom procesu. Želimo da izbori dobro prođu”, poručio je Erdogan, prenela je sarajevska N1 tv.

Predsednik Turske je najavio da će jačanje veza dveju država biti nastavljeno, a kao jedan od načina osnaživanja tih odnose, odlučeno je, kazao je, da drzavljani Turske i Bosne i Hercegovine ubuduće granice dveju držzava prelaze samo uz ličnu kartu.

Sličan sporazum, rekao je Erdogan, Turska će sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije je to, potsetio je, urađeno sa Bugarskom.

Erdogan je rekao da su u razgovoru sa zvaničnicima BiH otvorene mnoge teme poput unapređenja bilateralne saradnje, trgovine, povezivanje naroda u regionu.

Govoreći o izborima i političkim problemima koji izazivaju krizu u BiH, Erdogan je rekao da su predstojeći Opšti izbori u BiH od velike važnosti.

„Još jednom sam istakao važnost koji pridajemo miru, kao i našu podršku BiH. Ovu državu očekuje u narednom periodu intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni. To je važno za celu regiju. Zbog toga promovisanje izborne atmosfere posebno je važno za mir i stabilnost BiH. Želim da izborni rezultati budu od korisiti za celu BiH“, rekao je Erdogan.

Još jednom je naglasio spremnost Turske da uz saglasnost svih strana „da sve od sebe kako bi se prevazišli problemi u BiH“.

Razgovarano je, kazao je, i o unapređenju odnosa u regionu, a glavni projekat koji bi tome doprineo je gradnja autoputa Sarajevo – Beograd, koji će, kako je kazao, približiti ne samo države, već i narode, preneo je sarajevski portal Klix.

„Veliku važnost pridajemo projektu autoputa. Moje kolege su ukazale na važne stvari u vezi ovog projekta po pitanju finansija, i naložili smo da se što pre uklone ti problemi“, rekao je predsednik Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar