EU pozvao na spuštanje tenzija u Crnoj Gori

BRISEL, 9. aprila ( Tanjug) – Portparol EU, Peter Stano, pozvao je danas na spuštanje tenzija u Crnoj Gori do kojih je došlo nakon najave vlade da će izmeniti Odluku o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva.

”Povodom jučerašnjih protesta i tenzija u Crnoj Gori, EU poziva sve strane da se uzdrže, poštuju vladavinu prava i uključe se u konstruktivni dijalog. Sloboda okupljanja je osnovno evropsko pravo, ali se u obzir moraju uzeti i zaštita javnog zdravlja i puno poštovanje javnog reda i vladavina prava”, kaže Stano.

Kada je reč o državljanstvu, iz Brisela poručuju da je na državi da na inkluzivan način, uz široke konsultacije, odredi ko može i kako dobiti ili izgubiti crnogorsko državljanstvo. On dodaje da svako eventualno kršenje zakona u CG mora biti rešavano od odgovarajućih nacionalnih vlasti, u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim standardima, ali i obavezama Podgorice.

U Evropskoj komsiji naglašavaju da pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori, a kada je reč o regulisanju prava sticanja državljanstva, podsećaju da je evropska praksa da svaka država članica sama određuje uslove za dobijanje odnosno gubljenje državljanstva uz uzimanje u obzir i zakona EU.

”Svaka izmena zakonodavstva u tako važnoj oblasti mora biti urađena na inkluzivan način koji će uključivati sve relevantne faktore i nakon širokih konsultacija”, zaključio je Stano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar