EU u strahu od albanske mafije

Više zemalja Evropske unije pokrenulo je pitanje ukidanja bezviznog režima Albaniji, pre svega zbog rastućeg kriminala albanske mafije u pojedinim državama EU, saznaje „Politika”. Zbog narastajućeg uticaja organizovanih kriminalnih grupa koje vode poreklo iz Albanije i sa Kosova i Metohije, nekoliko zemalja EU je zabrinuto, zbog čega se očekuje povlačenje konkretnih poteza Evropske unije.

Kraljevina Holandija nedavno je uputila zvaničan zahtev Evropskoj komisiji u cilju pokretanja mehanizma za suspenziju bezviznog režima EU prema Albaniji. Očekuje se da Evropska komisija detaljno ispita podatke koje je Holandija iznela u svom dopisu. Nakon toga će o rezultatima analize obavestiti savet Evropske unije i Evropski parlament, posle čega će biti doneta odluka da li je potrebno uvesti vize Albaniji.

„Politika” je imala uvid u ovaj dokument i u njemu se navode problemi sa albanskim državljanima, koji su privukli veliku pažnju javnosti u Holandiji. Takođe, piše i da albanski državljani imaju sve značajniju ulogu u organizovanom kriminalu u gradovima poput Amsterdama i Roterdama.

Od 2015. godine, u Holandiji je došlo do znatnog povećanja broja teških krivičnih dela za koja su, kako se sumnja, odgovorni pripadnici albanske kriminalne grupe. Oni najčešće trguju drogom (uglavnom kokainom), peru novac i trguju ljudima, navodi se u dokumentu. Dodaje se i da prisustvo Albanaca u svetu kriminala postaje sve značajnije, ne samo zato što uspevaju da deluju neopaženo, već i zato što sve više sarađuju sa drugim stranim kriminalnim grupama.

Osumnjičeni, koji govore albanski jezik, nalaze se na drugom od pet vodećih mesta po broju izdatih upozorenja od strane Holandije u Šengenskom informacionom sistemu (SIS). Ovaj sistem pruža informacije o pojedincima koji nemaju pravo da uđu ili borave u Šengenskoj zoni, ili o onima koji su na poternicama zbog kriminala.

Holanđani upozoravaju da je od 2009. godine primetno povećanje broja albanskih državljana, koji nezakonito borave u njihovoj zemlji. Prethodnih godina, holandski organi nadležni za migracije i sprovođenje zakona suočili su se sa velikim problemima u borbi protiv ovog oblika migracija. Problemi se najčešće odnose na albanske slepe putnike, koji pokušavaju da pređu iz Holandije u Veliku Britaniju tako što se penju u kamione u lukama, u pristaništu u Roterdamu. Da bi se suprotstavila ovim ilegalnim migracijama iz Albanije, holandska vlada je inicirala nekoliko mera. Holandska Kraljevska vojna policija i njihova nacionalna policija pojačale su nadzor pomorske granice i nadzor u luci Roterdam i njenoj okolini.

Ovim problemima bavio se i holandski parlament, a parlamentarna rasprava o albanskom organizovanom kriminalu u Holandiji održana je 11. aprila.

Svemu ovome, prethodila je velika akcija policija evropskih zemalja protiv albanske mafije. Uz podršku Evropola, 64 pripadnika albanske organizovane kriminalne grupe uhapšeno je između 3. i 5. aprila tokom istovremene policijske operacije koja je sprovedena u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Italiji i u kojoj je učestvovalo oko 600 policajaca.

Veruje se da su osumnjičeni dilovali drogu i da su povezani sa trgovinom ljudima, prostitucijom i pranjem novca, saopštio je Evropol.

Policijsku akciju pratila je i složena istraga koja se bavila aktivnostima ove organizovane kriminalne grupe, koja deluje u Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji i Velikoj Britaniji. Veruje se i da su osumnjičeni upravljali većim brojem plantaža kanabisa raspoređenih širom Belgije i na severu Francuske, a neki od njih su takođe bili uključeni u slučaj trgovine ljudima u Francuskoj. U Belgiji je uhapšeno 55 osoba, uključujući i vođe ove kriminalne grupe, sedam osoba u Holandiji i još dva lica u Francuskoj.

Albanski organizovani kriminal i dalje ostaje veliki problem za sve zemlje Evrope, a to je pretnja koju Evropol shvata veoma ozbiljno. Očekuje se još operacija ovog tipa u bliskoj budućnosti, saopštio je Evropol.

Kačanik – Džihadistička prestonica

Prema pisanju pojedinih evropskih medija, mali kosovski grad Kačanik na granici sa Severnom Makedonijom predstavlja „džihadističku prestonicu Evrope”.

Nakon što je potvrđeno da je u redovima takozvane „islamske države” poginuo džihadista Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika, mediji su ovaj grad, u kojem živi oko 30.000 ljudi, opisali kao glavno mesto na Starom kontinentu za regrutovanje boraca ISIS.

Kačanik je na zao glas došao još 2012. Navodno, iz tog grada su se ISIS-u pridružili brojni mladi, pa čak i cele porodice. Međutim, lokalni zvaničnici su ovo negirali i okrivili medije za narušavanje ugleda Kačanika, navodeći da se gradom može slobodno šetati te da se na ulicama neće primetiti ništa što ima veze sa terorizmom.

(Aleksandar Bojović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

albanska mafijaeu
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    pa uradite vec jednom, a ne samo pricate!!! sve shiprare u albaniju i onih sa kosova i s. mk!!! ali ne zna se kojeg glavnog su podmitili da bi sve njihove radnje zatashkali ili prolongirali!!!!

  • Anonimni

    vic meseca

  • Vlah

    Ksd bi se Evropa vodila tom logikom Srbija nebi dobila nikad bezviznog rezima sto tice Srpske mafije koja hara Evropom.