EU za B92: Poricanje genocida kontradiktorno vrednostima EU

BRISEL – Evropska unija je, povodom odluke bivšeg Visokog predstavnika BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, saopštila da je poricanje genocida kontradiktorno fundamentalnim evropskim vrednostima.

Iz EU poručuju, u odgovoru na pitanje B92.net, i da su revizionizam i veličcanje ratnih zločinaca kontradiktorni fundamentalnim vrednostima EU.

Iz Brisela ističu da očekuju od lidera Bosne i Hercegovine da promovišu atmosferu pomirenja kako bi se na taj način prevazišla zaostavština rata i izgradio trajni mir.

„To je preduslov za stabilnost i bezbednost u BiH, kao i osnov za put te zemlje ka Evropskoj uniji. To je jedan od 14 ključnih prioriteta mišljenja Evropske komisije u vezi sa prijavom BiH za članstvo u EU“, rečeno je za taj portal u Briselu.

Na pitanje B92.net šta misle o novom Visokom predstavniku, iz Brisela poručuju da se EU raduje dobroj saradnji s novim predstavnikom Kristijanom Šmitom, koji je od 1. avgusta stupio na funkciju.

Nakon što je Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, na sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj odlučeno je da srpski predstavnici od 27. jula, neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke Incka o zabrani negiranja genocida, kao i zaključke kojima se odbacuju nametnute odluke Visokog predstavnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar